ĐEREK Ministar obrane Banožić sam sebi birao stan

226
Foto: MORH/J. Kopi

Bivša zaposlenica državne tvrtke Državne nekretnine Maja Đerek izjavila je u utorak da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi birao stan te da je stan koji koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić obnovljen mjesec dana nakon potresa.

“Trenutačno postoji mnogo nas koji smo prijavili nepravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana utjecati na ovaj zakon koji je u prvom čitanju i iznijeti probleme koji su do sada kočili zakon. Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nikoga nije zaštitio dosad, a već je dugo na snazi”, kazala je Đerek, pravnica koja je prijavila koruptivne radnje i manipulacije sustava oko zakupa nekretnina u vlasništvu države o kojima je progovorila u tjedniku Nacional.

Đerek je rekla da je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkaz.

Đerek: Prijavljivala sam i opet bih, savjest i moral nemaju cijenu

“Od toga je prošla godina i četiri mjeseca, no, nisam dobila sudsku zaštitu i nisam dobila nijedan odgovor državnog tijela na svoje prijave. Treba raditi na tome da se sustav mijenja i osigura adekvatnu i učinkovitu zaštitu zviždača kako ne bi bili stigmatizirani”, istaknula je.

Pojasnila je da je prijavljivala činjenicu da postoji puno državnih prostora i stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se bespravno koriste poslovni prostori i daju u podzakup, a prijavljivala sam, kaže, i da su moji nadređeni štitili određene osobe.

Slučaj Frke Petešića nije komentirala jer, kako je dodala, nije radila u tom sektoru, ali da ima saznanja da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen.

“Prijavljivala sam Nadzornom odboru od kojeg nikad nisam dobila odgovor, prijavljivala sam tadašnjem ministru i sadašnjem koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, podnijela sam dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u koja je, pretpostavljam, u obradi, nisam dobila povratnu informaciju još uvijek”, izvijestila je Đerek.

Komentirala je i slučaj stana ministra obrane Marija Banožića, rekavši da joj je njezina nadređena rekla da je bila s njim u tom stanu i da je taj stan izabran za njega, no, dodala je, to inače tako ne funkcionira.

Đerek je istaknula i da bi sve ponovila te da nikada nije dvojila oko toga “jer je najgori osjećaj kada netko misli da vas može kupiti radnim mjestom ili pozicijama”.

“Integritet, savjest i moral nemaju cijenu”, poručila je Đerek.

Cvrtila: Zakon nije dobar jer dozvoljava da prijavitelj dobije otkaz

Bivša direktorica EKO Moslavine Adrijana Cvrtila, koja je prijavila gradonačelnika Kutine zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem, poručila je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici da mu je “prijedlog novog zakona manjkav i veoma loš”.

Podsjetila je da je prošle godine kazneno prijavila nepravilnost u gradskom poduzeću EKO Moslavina, čega je nusprodukt bio istražni zatvor za gradonačelnika, bivšeg predsjednika, potpredsjednika i oporbenog vijećnika Gradskog vijeća Kutine.

“Prijavila sam trgovanje utjecajem, kupovinu vijećnika i uhljebljivanje u gradskoj tvrtci EKO Moslavina, nakon čega sam smijenjena s mjesta direktorice te tvrtke, a nedugo zatim je radno mjesto na koje sam trebala biti raspoređena ukinuto i sada sam višak u tvrtci u kojoj radim od 2008. i u radnom sam sporu s njom”, kazala je.

Cvrtila smatra da ovaj zakon ne štiti prijavitelje nepravilnosti “jer dozvoljava da prijavitelj dobije otkaz, da ga se psihički zlostavlja u okolini iz koje dolazi”.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime