VIDEO – Deset uspješnih godina Dnevnog boravka 3+2

Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku već desetu godinu, uz potporu države, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, uspješno provodi program Dnevni boravak 3+2.

Riječ je o vrlo uspješnom i među starijom populacijom iznimno dobro prihvaćenom programu o čemu najbolje svjedoči vrlo velika zainteresiranost korisnika koja ne jenjava već deset godina koliko se program provodi. Namijenjen je starijim i nemoćnim osobama, onima koji žive sami u domaćinstvu, ali i korisnicima drugih oblika usluga koje Dom za starije i nemoćne osobe Sisak pruža, pojasnila je 6. veljače na proslavi ove značajne obljetnice ravnateljica Doma Ružica Čakširan, napomenuvši kako trenutno imaju 50-ak korisnika ovog programa.

 

„Dnevni je boravak za većinu naših korisnika produžetak života, a što je još važnije, kvalitetnog života jer su naši korisnici uglavnom oko 80, 90 godina, koji ostaju u svojim stanovima većinom sami, bez supružnika, prijatelja ili obitelji, katkad danima niti s kime ne progovore ni riječ i već su pomalo zaboravili i svoj glas. Zato im ovo puno znači.  Oni u tim godinama dolaze u ovu sredinu i upoznaj nove ljude, postoje tu jako dobra prijateljstva, ali i ljubavi. To je jako, jako rijetko, čak se i mlađim ljudima to rijetko događa, a naročito ljudima u tim kasnim godinama. Oni žive za taj dan kad trebaju doći u Dom. Jedna je gospođa rekla kako se s napunjenim baterijama, ispričani, naigrani, napjevani vraćamo u svoje prazne domove“, kazala je Čakširan.

Ravnateljica Čakširan je dodala kako je osnovni cilj Dnevnog boravka 3+2 poboljšanje života starijih osoba pa tako korisnicima u prostoru Doma nastoje pružiti brojne usluge. Program je pohvalio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji im je došao čestitati desetu godišnjicu.

„Deset godina Dnevnog boravka u Domu umirovljenika Sisak je doista jedna velika obljetnica, a pogotovo za naše korisnike koji nemaju mogućnost smještaja u privatnim ustanovama,koji su na listama čekanja. Na ovaj način, najprije kroz projekt Svjetske banke, a kasnije zajedničkim sredstvima Grada i Županije, financiramo ovaj program kako bi ljudima u zrelijoj životnoj dobi omogućili kvalitetan život, da ne budu usamljeni. Taj program ima za cilj samcima, ljudima koji nemaju obitelj ili jednostavno usamljeni, da im raznim aktivnostima u Dnevnom boravku omogućimo da budu zadovoljni“, rekao je Žinić.

Projekt Dnevnog boravka u potpunosti ispunjava svoju svrhu, ističu u Domu, jer pruža mogućnost starijim osobama da što duže ostanu u vlastitom domu i prevladaju osjećaj društvene izoliranosti, zadrže osjećaj vlastite vrijednosti i svrsihodnosti te kvalitetno i aktivno provode svoje staračke dane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here