Djeca iz Ukrajine i s Banovine u akciji čišćenja podmorja

Čišćenje podmorja Savudrijske vale s roniocima civilne zaštite RH

186
Foto: MUP

Ovog vikenda, od 10. do 12. lipnja, u Savudrijskoj vali, održana je eko akcija Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola, a kojoj su se priključila i djeca iz Ukrajine i djeca iz potresom pogođenog područja, Petrinje i Gline.  Zajedno s djecom iz tri tima s natjecanja učenika zagrebačkih osnovnih škola ZGHACK, roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, ali i drugim hrvatskim i slovenskim roniocima čistili su podmorje uz obalu u Kampu veli Jože te na taj način učili o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Foto: MUP

Djecu i ronioce, podržao je i ravnatelj dr.sc. Damir Trut koji je rekao kako Ravnateljstvo civilne zaštite pozdravlja ovu i sve slične akcije, posebno ako su u pitanju mladi i djeca te je zahvalio organizatorima akcije na njihovom entuzijazmu. Ovdje je dvadesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite oformljene prije pola godine, a za pedesetak okupljene djece održali su edukativne radionice koje uključuju sigurnost na moru i pod morem, važnost zaštite prirode i okoliša te obuke plivanja i ronjenja.

Voditelj Službe civilne zaštite Pazin Mladen Kiković održao je djeci edukaciju o sustavu civilne zaštite s osvrtom na mine u podmorju.  Osim edukativne i logističke potpore, naši ronioci iskoristili su ovu priliku za uvježbavanje raznih tehnika i taktika ronjenja te stjecanje novih znanja i sposobnosti koje će moći iskoristiti u kriznim situacijama, primjerice kod spašavanja iz poplava ili spašavanja kod nekog incidenta na moru, za što kao turistička zemlja moramo biti kvalitetno pripremljeni, istaknuo je Trut.

Foto: MUP

Cilj ove eko akcije je ukazati na globalni problem onečišćenja podmorja s naglaskom na važnost očuvanja mora, okoliša i prirode te podizanje razine svijesti djece i mladih uključivanjem u ekološke, edukativne i promotivne projekte i aktivnosti za dobrobit svih građana.

Eko akcija Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime