Dnevni događaji – sažetak

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 22 kaznena djela od kojih su 15 počinili nepoznati počinitelji. Na području Siska počinjeno je deset kaznenih djela, zatim tri na području Kutine, po dva na području Novske, Hrvatske Kostajnice i Gvozda te po jedno na području Sunje, Petrinje i Gline. Počinjeno je 13 krađa, pet prijetnji, dvije teške krađe te po jedna utaja i neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari.

Zabilježeno je sedam narušavanja javnog reda i mira od kojih tri na području Siska te po jedno na području Kutine, Novske, Petrinje i Gline, a u njima je sudjelovalo sedam počinitelja. U četiri slučaja javni red i mir je narušen vikom i galamom, u tri omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti, a zabilježen je i jedan fizički napad.

Na prometnicama se dogodilo 16 prometnih nesreća i to po pet na području Siska i Kutine, tri na području Hrvatske Kostajnice, dvije na području Petrinje i jedna na području Gline. U pet prometnih nesreća jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede koje nisu opasne za život, dok je lakše ozlijeđeno osam osoba od kojih jedan biciklist. U 11 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta. U tri prometne nesreće koje su se dogodile na području Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice pod utjecajem alkohola bila su četiri vozača. Četiri sudionika prometnih nesreća pobjegla su s mjesta događaja i to na području Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Kutine, od čega su tri naknadno pronađena dok se za jednim još traga.

Poslužio“ se otključanim automobilom pa sletio

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 19-godišnjim mladićem je utvrđeno da je počinio kazneno djelo neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari. Naime, on je u subotu, 18. lipnja, pola sata iza ponoći na parkiralištu u Ulici Kavrlja u Hrvatskoj Kostajnici, s namjerom privremene uporabe, ukrao nezaključani s ključevima u bravi osobni automobil VW Golf II, sisačkih registracija, vlasništvo 21-godišnjeg mladića. Na putu prema Hrvatskoj Dubici povezao je dvojicu mladića te je dolaskom u Hrvatsku Dubicu, u Ulici dubičkih domobrana, zbog neprilagođene brzine sletio i vozilom udario u hidrant. Nakon slijetanja napustio je mjesto događaja ostavivši automobil na kojem je nastala materijalna šteta od oko 3000 kuna. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 19-godišnjaka će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena kaznena prijava, dok će mu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama biti izdan obvezni prekršajni nalog.

Na području Lekenika provaljeno u sedam vikendica

Sa četvrtka na petak, 16./17. lipnja, nepoznati je počinitelj u Brežanama Lekeničkim, općina Lekenik, provalio u četiri vikend kuće i iz tri ukrao akumulator i indikator napunjenosti solarnog sistema, sjekiru, tri električna alata, razni ručni alat, plinski štednjak, televizor, TV reciver, trimer, motornu pilu, rakijski kotao, više desetaka kilograma smrznutog mesa, nekoliko desetaka kilograma suhomesnatih proizvoda i drugo. U jednu vikendicu je samo provalio te se udaljio ništa ne ukravši. Ukupna materijalna šteta počinjena ovim provalama procjenjuje se na oko 16.000 kuna, od oštećenih je zaprimljena kaznena prijava te se traga za počiniteljem.

Traga se i za nepoznatim počiniteljem koji je od 13. do 17. lipnja u Cerju Letovanićkom, općina Lekenik, provalio u tri vikendice gdje je iz jedne ukrao kosilicu, dok je u dvije provalio, ali nije ništa ukrao.

Krađe novca iz nezaključanih obiteljskih kuća

Policiji su prijavljene tri krađe novca iz nezaključanih obiteljskih kuća, sve počinjene u subotu, 18. lipnja. Naime, od 13 do 16 sati nepoznati počinitelj je iz kuće 83-godišnje žene u Ulici Petra Zrinskog u Hrvatskoj Dubici ukrao desetak tisuća kuna, dok je oko 18 sati u mjestu Šaš na sunjskom području, iz kuće 75-godišnje vlasnice ukrao više tisuća kuna. Oko 20 sati u Ulici Sredanija u mjestu Potok, grad Popovača, iz nezaključane obiteljske kuće 76-godišnje žene ukraden je novac i nakit. Od oštećenih su zaprimljene kaznene prijave te se traga za kradljivcima.

Rastavio pa ukrao drvenu vikendicu

Nepoznati je počinitelj od 3. do 18. lipnja, u mjestu Cepeliš, grad Petrinja, rastavio i ukrao drvenu hrastovu vikendicu. Od oštećene 43-godišnjakinje, koja štetu procjenjuje na oko 30.000 kuna, zaprimljena je kaznena prijava zbog krađe te se traga za počiniteljem.

Krađa iz automobila na odmorištu autoceste

U subotu, 18. lipnja oko 3 sata, na odmorištu autoceste A3 kod Lipovljana nepoznati je počinitelj pozvao 35-godišnjeg kosovskog državljanina da izađe iz vozila, pokazujući mu sa zadnje strane kvar na vozilu. Za to je vrijeme drugi počinitelj iz osobnog automobila kojem su bila otvorena suvozačeva vrata, ispred suvozačevog sjedala ukrao torbicu u kojoj su se nalazili osobni dokumenti, novac i mobitel. Oštećeni 35-godišnjak štetu procjenjuje na nekoliko tisuća kuna, od njega je zaprimljena kaznena prijava zbog krađe te se poduzimaju daljnje mjere traganja za počiniteljem.

Ukradena dva bicikla

Iz nezaključanog podruma stambene zgrade u Ulici Antuna Gustava Matoša u Sisku nepoznati je počinitelj od 15. do 17. lipnja ukrao bicikl. Oštećeni, od kojega je zaprimljena kaznena prijava zbog krađe, štetu procjenjuje na oko 2500 kuna.

Bicikl je ukraden i u subotu, 18. lipnja, u popodnevnim satima iz stambene zgrade na Trgu Đure Szabe u Novskoj.

Iz jednog dvorišta ukradeno šumarsko vitlo, iz drugog radni strojevi

Traga se za nepoznatim počiniteljem koji je od 14. do 18. lipnja iz dvorišta napuštene obiteljske kuće u Majskim Poljanama na području Gline, ukrao šumarsko vitlo sa sajlom i lance. Od oštećenog 64-godišnjaka, koji štetu procjenjuje na oko 43.000 kuna, zaprimljena je kaznena prijava zbog krađe.

Zbog krađe se traga i za nepoznatim počiniteljem koji je od 15. do 17. lipnja iskoristio odsutnost vlasnika i iz dvorišta u Zagrebačkoj ulici u Pešćenici, općina Lekenik, ukrao traktorsku prikolicu za stajsko gnojivo, sijač za kukuruz i traktorski kultivator. Oštećeni 66-godišnjak štetu procjenjuje na oko 20.000 kuna.

Zatečen s 26 grama marihuane

U petak, 17. lipnja u poslijepodnevnim satima, u Lekeniku je u kontroli prometa zaustavljen osobni automobil sisačkih registracija te je kod vozača pronađeno 26 grama marihuane. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga protiv njega će prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog.

U prometu zatečeni alkoholizirani vozači

U petak, 17. lipnja oko 16 sati u Petrinji je zaustavljen osobni automobil sisačkih registracija, kojim je pod utjecajem alkohola od 1,43 promila upravljao 49-godišnji vozač. U subotu, 18. lipnja 15-ak minuta iza ponoći, u Lipovljanima je zaustavljen 39-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola od 2,06 promila upravljao osobnim automobilom kutinskih registracija. Oba vozača su do otriježnjenja zadržani u policijskim postajama te će zbog vožnje pod utjecajem alkohola protiv obojice biti podneseni optužni prijedlozi.

Pronalasci i dragovoljne predaje neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava

Proteklog vikenda policiji su prijavljena tri slučaja pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava. U Rajiću na novljanskom području prilikom čišćena dvorišne zgrade u kartonskoj kutiji je pronađeno pet ručnih bombi i 300 komada vojnog puščanog streljiva. Prilikom kopanja u voćnjaku u Hrastovici na području Petrinje pronađena je ručna bomba, dok je u mjestu Papići, općina Sunja, prilikom čišćenja bunara pronađena protupješadijska antimagnetna mina. Pronađena minskoeksplozivna sredstva su policijski službenici protueksplozijske zaštite izuzeli s mjesta pronalaska.

Slijedom kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, građanin je sisačkoj policiji dragovoljno predao 1285 komada raznog streljiva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here