Dnevnik Pauline P. stiže u Lekenik

160

U sklopu projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča” Narodna knjižnica i čitaonica Lekenik (nositelj projekta) uz Općinu Lekenik, Udrugu PET PLUS i Agenciju Lokalne Demokracije Sisak organizirali su izvedbu predstave Dnevnik Pauline P, navode nam iz Volonterskog centra Sisak u priopćenju.

Predstava je rađena prema tekstu književnice Sanje Polak, a za režiju i postavljanje predstave zaslužan je Kerekesh Teatar i Jan Kerekeš.

Otkrivanje talenta učenika i učenica OŠ Mladost započelo je audicijom održanom u travnju. Njih čak 53 pristupilo je audiciji u nadi da će pokazati što znaju i dobiti priliku uprizoriti jednu od najpopularnijih dječjih knjiga.

Audicija je izrodila velik broj novih talenata i potencijalnih budućih glumaca, 27 djece u dobi od 11 do 15 godina osiguralo je svoje mjesto u predstavi. Kroz 12 susreta vježbali su, čitali Dnevnik Pauline P, učili tekst, ponašanje na sceni, pretvarali su se u prave male glumce.

Kako je voditelj radionica, Jan Kerekeš rekao; uspjelo im je ono što ne mogu napraviti ni pravi profesionalci. Jučerašnjom završnom izvedbom pokazali su prepunoj dvorani svoj talent i trud, oblikovali su likove s jednakom zastupljenošću, upečatljivošću, originalnosti.

“Kupili” su publiku svojom zaigranošću i izvedbom. Gromoglasni pljesak orio se dvoranom. Publika je željela nagraditi male glumce, režiju i rad gospodina Kerekeša koji su izmamili osmijehe svim prisutnim.

Razviti ljubav prema čitanju, poticati na čitanje i razvoj čitalačkih kompetencija samo je jedan od ciljeva projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča”. Predstava Dnevnik Pauline P. pokazatelj je da su ciljevi itekako ostvarivi.

Naši korisnici, mali glumci i glumice odlaze na zaslužene ljetne praznike s knjigom u ruci. Vjerujemo da je njihova izvedba potakla i drugu djecu u Lekeniku na čitanje predivnih književnih djela i sanjarenje o likovima koje će jednom možda i uprizoriti na kazališnim daskama.

Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta: 3.880.517,78 kn od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 3.298.440,11 kn te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske 582.077,67 kn. Razdoblje provedbe projekta je rujan 2021. – rujan 2023.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime