Do srpnja Zaprešićani će imati energetski obnovljen Dom zdravlja

Na zgradi Doma zdravlja u Zaprešiću izgrađenoj 1962. godine u tijeku su radovi energetske obnove. Završetak radova očekuje se u srpnju sljedeće godine.

340

Stanovnici Zaprešića uskoro će usluge zdravstvene skrbi primati u energetski obnovljenom Domu zdravlja.

Naime, u tijeku je provedba projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Zaprešić. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna, za koju je 2,4 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 2,3 milijuna kuna osigurala je Zagrebačka županija.

Zgrada DZ Zaprešić izgrađena je 1962. godine te dograđena 1968. godine na način i materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti. Radovi koji se provode podrazumijevaju kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

VEZANE VIJESTI
Županija dodjeljuje 550.000 kuna za programe i projekte braniteljskih udruga

„Ono što će biti konačni rezultat je znatno poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade doma zdravlja što će se reflektirati s jedne strane na uštedu za troškove energenata, s druge strane na zaštitu okoliša i na kraju ono što nam je izuzetno bitno na kvalitetu boravka djelatnika doma zdravalja i svih pacijenata koji svakodnevno dolaze“ – rekao je župan Stjepan Kožić.

Obilasku se pridružio i zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Damir Benčević koji smatra kako će stanovnici biti zadovoljni jer će sam objekt koji je smještan u samom centru izgledati ljepše nakon što dobije novu fasadu, a ravnatelj Dom zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman naglasio je kako će radi obnove te uštede u potrošnji energije zasigurno biti zadovoljni svi zakupci prostora.

VEZANE VIJESTI
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ukupno 125 osoba pozitivno na koronavirus

Značajne uštede

Inače, prema provedenom energetskom pregledu zgrada se trenutno svrstava u energetski razred D, sukladno kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje. Nakon obnove, zgrada bi se prema spomenutom kriteriju svrstala u energetski razred C, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.

Do sada obnovljeni domovi zdravlja u Vrbovcu i Jastrebarskom

Na području Zagrebačke županije već su energetski obnovljeni domovi zdravlja i to u Vrbovcu ukupne vrijednosti 3,1 milijuna kuna i Jastrebarskom ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI
Godišnja skupština Zajednice udruga umirovljenika

„Zagrebačka županija i Dom zdravlja Zagrebačke županije trenutno pripremaju projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu još tri zgrade Ispostava na području Zagrebačke županije i to u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. I ovog puta računamo na europska sredstva, a Zagrebačka županija pobrinut će se za svoj udio“ – najavio je Kožić.

Završetak radova očekuju se u srpnju iduće godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here