Ministar državne imovine Goran Marić i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potpisali su 11. lipnja Ugovor o dodjeli na korištenje nekretnine u Petrinji kojim je Županiji darovana zgrada u Turkulinovoj ulici.

Riječ je o zgradi na kućnom broju 9 koju koristi petrinjska Udruga IKS. Udruga je ministra i župana tijekom njihova posjeta prošle godine upoznala s namjerom da prostor zgrade u Turkulinovoj pretvore u multifunkcionalni centar koji bi brojnim sadržajima bio na usluzi svim građanima. Međutim, zbog neriješenih vlasničkih odnosa, projekt nisu mogli aplicirati na natječaje. Župan Žinić je izrazio zadovoljstvo što je zgrada ovim ugovorom darovana Županiji, a najavio je i skoro potpisivanje sporazuma s kojim će je dati na korištenje spomenutoj udruzi.

„Ovo je jedna od nekretnina koju je Vlada Republike Hrvatske darovala Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi mogli provoditi svoje projekte. Ova zgrada već ima korisnike. Prije godinu dana, ministar i ja smo obišli tu zgradu i udrugu koja koristi ovaj prostor za svoj projekt socijalne infrastrukture. Ovu zgradu koristi Udruga IKS i mogu najaviti kako ćemo, nakon potpisivanja ovog ugovora, potpisati s tom udrugom jedan sporazum kojim ćemo dati taj prostor, vrlo vrijednu zgradu u samom središtu Petrinje, na korištenje ovoj udruzi, a budući tamo ima više prostora i nekim drugim udrugama s područja grada Petrinje“, rekao je Žinić.

Župan je ministru Mariću zahvalio na suradnji napomenuvši kako je donesen novi Zakon o upravljanju državnom imovinom kojim će jedinice lokalne i regionalne samouprave moći upravljati prostorima koji su u državnom vlasništvu. Izvijestio je kako će uskoro ministar održati i radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima kako bi ih upoznao s novinama koje donosi novi Zakon. Dodao je kako uskoro očekuju i potpisivanje ugovora o darovanju bivše vojarne u Lađarskoj u kojoj Županija namjerava smjestiti svojevrsni kulturno – obrazovno – znanstveni centar.

Ministar Marić je rekao kako jamči da će ugovor za bivšu vojarnu u Lađarskoj biti riješen do radnog sastanka u Sisačko – moslavačkoj županiji. Za novi Zakon o upravljanju državnom imovinom ministar je ustvrdio kako će najviše pridonijeti reanimaciji života na lokalnoj razini.

„Ministarstvo državne imovine je posvećeno reanimaciji i revitalizaciji, odnosno aktiviranju čitave zapuštene, a često opustošene i otuđene državne imovine, kako bi ona koristila Republici Hrvatskoj, a najbolje će joj koristiti ukoliko koristi onima koji uz nju žive, a to su jedinice lokalne i regionalne samouprave. Stoga s velikim veseljem rješavamo takve predmete. Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom stupit će na snagu ovaj petak i on će ponajviše pridonijeti reanimaciji života na lokalnoj razini. Mnoštvo nekretnina, koje su trenutno u vlasništvu RH, na osnovu tog Zakona postaju vlasništvo općina, gradova i županija kao što su vrtići, škole, parkovi, domovi zdravlja, vatrogasni domovi, domovi kulture, sportska igrališta, rekreacijski centri itd. Na rubnim područjima, koji su rubni po svom smještaju, ali nikako po interesu Vlade RH i ministarstva, već su nam prioritet, zakonski omogućujemo aktiviranje imovine bez naknade za potrebe stambenog zbrinjavanja i poticajne stanogradnje“, kazao je ministar Marić koji je na kraju izrazio nadu kako će ovakvih ugovora u budućnosti biti još i više.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime