Sisačko-moslavačkoj darovana je bivša vojarna u Lađarskoj u Sisku, objekt vrijedan 4,8 milijuna kuna u koji Županija planira smjestiti znanstveno – kulturni i obrazovni centar.

Bivša vojarna u Lađarskoj, na desnoj obali Kupe, izgrađena je krajem 19. stoljeća, pod zaštitom je države i jedna je od najreprezentativnijih zgrada u Sisku.  Ugovor o darovanju ove nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske Sisačko-moslavačkoj županiji s ministrom državne imovine Goranom Marićem potpisao je župan Ivo Žinić.

Ministar Marić je pritom istaknuo kako je ovo povijesni dan za Sisačko – moslavačku županiju.

„Jedan prostor koji je desetljećima devastiran i predstavljao pustoš ovim činom se pretvara u prostor života koji će služiti za obrazovanje mladih, a tamo gdje su mladi, tamo je i budućnost.  Hvala vam lijepa i čestitam vam na ovome što ste učinili, što ste pripremili ovako dobar projekt. Žao mi je što je ovo tek treći projekt u ovoj županiji, no koliko god Županija, gradovi i općine pripreme kvalitetnih predmeta i projekata, toliko će ih Ministarstvo državne imovine nastojati pripremiti, realizirati i potpisati“, kazao je Marić.

Da je ovo veliki dan za Sisak i Sisačko – moslavačku županiju, potvrdio je i župan Žinić.

„Moram zahvaliti prije svega ministru Goranu Mariću na ovom projektu u kojem smo vrlo brzo, nakon odluke Vlade prošle godine da se pokrene postupak darivanja ove vrijedne nekretnine, bivše Domobranske vojarne u Lađarskoj, došli do potpisivanja ugovora. Svi oni koji rade ovakav posao znaju koliko je potrebno truda i muke da se dođe do konačnog cilja. Ovo je za nas, možemo reći tek početak budućeg znanstveno – kulturnog i obrazovnog centra u Sisku koji će postati regionalni centar kompetencija“, rekao je župan koji se zahvalio na ovom, kako je rekao, velikom daru pojasnivši i što Županija planira s vojarnom.

„Vrijednost ovog objekta je procijenjena na četiri milijuna i 850 tisuća kuna. To je jedna vrlo impozantna zgrada s okolišem, ukupne površine gotovo deset tisuća četvornih metara. U njoj bi, vjerujem, vrlo brzo trebao započeti s radom budući znanstveno – kulturni i obrazovni centar Sisačko-moslavačke županije. On će prije svega biti regionalni centar kompetencija u kojem će naši studenti učenici, ali i svi drugi, stjecati određena znanja i vještine iz određenih visokih tehnologija. Objekt će ponajprije služiti učenicima i studentima. Uz praktikume, tu će biti prostora za potrebe Učiteljskog fakulteta iz Petrinje i Metalurškog fakulteta iz Siska, studentskog centra s organiziranom prehranom studenata te za druge potrebe“, pojasnio je župan i dodao kako je u izradi glavni projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna, dok se vrijednost čitavog projekta procjenjuje se na 70 do 100 milijuna kuna, a Županija ga namjerava prijaviti na EU fondove.

„Ova je zgrada nekada bila prijetnja životu, a od danas će služiti životu“, naglasio je ministar Marić.

„Putujući po Hrvatskoj različito se osjećam. Najčešće sam tužan gledajući imovinu Republike Hrvatske u kakvom je stanju gotovo 30 godina. Takav je i ovaj objekt u Sisku, takvih je na tisuće diljem Hrvatske. Tri desetljeća stoje zapušteni, opustošeni, urušeni, odraz nebrige svih onih koje je trebalo biti briga svih ovih 30 godina. To je sramota Hrvatske, sramota svih dosadašnjih Vlada. Jedino se ova današnja Vlada uhvatila s tim u koštac i pokušala aktivirati svu tu zapuštenu imovinu. No to je toliko kompleksna situacija, neriješeni imovinsko – pravni odnosi itd. I ovaj slučaj smo riješili vrlo brzo s obzirom na to koliko je bio kompliciran“, istaknuo je ministar koji je na kraju najavio kako će njegovo ministarstvo podržati sve dobro pripremljene projekte poput ovoga kojima će državne nekretnine staviti u novu funkciju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime