Dumbović: “Intervencijski plan Petrinje ništa ne može zaustaviti, njime pišemo povijest!”

314

U sklopu obilježavanja Dana Europe u petrinjskoj Gradskoj upravi u četvrtak, 11. svibnja upriličeno je predstavljanje Intervencijskog plana, glavnog strateškog plana razvoja Grada Petrinje u idućih 7 godina.

Intervencijski plan Grada Petrinje izrađen je u sklopu provedbe pilot projekta pet nerazvijenih gradova, odnosno Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Riječ je o programu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ukupno vrijednom oko 120 milijuna eura, a kroz koji Petrinji za njene projekte na raspolaganju stoji oko 24 milijuna eura, odnosno 180 milijuna kuna.  Sredstva su to iz dvaju operativnih programa, i to 150 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj te oko 30 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu obilježavanja Dana Europe u petrinjskoj Gradskoj upravi upriličeno je predstavljanje Intervencijskog plana.

VEZANE VIJESTI
DUMBOVIĆ Tražit ću da se osigura novac za projektiranje autoceste do Siska i brze ceste do Petrinje

Riječ je o strateškom, operativnom i razvojnom dokumentu kojim je obuhvaćeno 30-ak projekata vrijednih više od 205 milijuna kuna. Ovo je i povijesni dokument kojeg više nitko ne može zaustaviti, a Petrinja, vodeći grad u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova, najspremnija je za njegovu provedbu, naglasio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Prvi projekt iz Intervencijskog plana bit će komunalna infrastruktura Poduzetničke zone Mošćenica-Poljana.

Nakon što su gradski vijećnici jednoglasno usvojili Intervencijski plan Grada Petrinje krajem veljače, on je poslan Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na ocjenu kvalitete koje ga je prihvatilo. Čeka se još potpisivanje Sporazuma o financiranju, a već su raspisani natječaji za pripremu dokumentacije projekata koji će se iz njega provoditi i financirati te natječaj za jačanje ljudskih kapaciteta koji će raditi na projektima provedbe Interevencijskog plana, rekla nam je voditeljica projekta Edisa Mašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj u Gradu Petrinji.

VEZANE VIJESTI
Božićnice za radnike javnih radova

Grad Petrinja želi pomoći i poduzetnicima koje se trenutno potiče sredstvima iz gradskog proračuna, a namjera je da sredstva ubuduće budu izvanproračunska, odnosno da se povlače iz fondova Europske unije.

Povoljnu poduzetničku klimu u Petrinji prepoznaju sve više i strani investitori, kaže Slaven Kadečka, zamjenik direktorice Poslovnih zona Grada Petrinje.

Ukupna vrijednost projekata financiranih iz fondova Europske unije, a vezanih za razvoj gospodarstva Grada Petrinje, iznosi tako 76 milijuna kuna što je iznimno značajno jer bez razvoja gospodarstva nema ni radnih mjesta, a time ni ukupnog napretka grada, zaključeno je na predstavljanju Intervencijskog plana povodom Dana Europe u Gradskoj upravi Grada Petrinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here