Dumbović: “Petrinja će 2020. godine biti grad završenih projekata!”

Gradonačelnik obišao neka od gradilišta na području grada Petrinje i izrazio zadovoljstvo napretkom radova

988

U kojoj su fazi pojedini projekti na području grada Petrinje 24. listopada se sa suradnicima došao uvjeriti gradonačelnik Darinko Dumbović. On je naime obišao gradilišta na kojima traju radovi, ali i ona na kojima bi uskoro trebali započeti. Jedno od njih je Mošćenica gdje uskoro kreću radovi na rekonstrukciji i dječjeg i sportskog igrališta. Vera Kaurin, privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti izvijestila je kako su riješeni imovinsko – pravni odnosi i izrađena je projektna dokumentacija.

„Dječje igralište će se rekonstruirati tako da će se izgraditi prilazne staze, stavit će se šah ploča, dodatne klupe i uredit će se hortikultura. Sportsko igralište obuhvaća površinu od oko dvije tisuće kvadrata. Izgradit će se dva objekta, košarkaško i rukometno igralište, uz to će biti postavljene i tribine za 80 gledatelja, znači 80 sjedala te će biti postavljeni i reflektori koji će omogućavati obavljanje određenih sportskih aktivnosti i u noćnim satima. Ovaj projekt je vrijednosti dva milijuna i 300 tisuća kuna, upravo je u tijeku postupak javne nabave koji je u završnoj fazi te se nadamo da ćemo uskoro imati izvoditelja radova. Rok za izvođenje radova je godinu dana.“

Gradonačelnik Dumbović je izrazio uvjerenje kako će već na proljeće imati „prve obrise budućeg igrališta“.

„Treba naglasiti da je Mošćenica mjesto s 2500 stanovnika i od 500 općina u Hrvatskoj, 200 je manje od Mošćenice. Ovo mjesto, neki način, živi na samo od sebe, bez ustrojstva i svega onog što imaju neke općine u lijepoj našoj domovini, što znači da su mnogi potrošili novce uzalud. Mi im želimo samo dati do znanja da u Mošćenici, ovdje gdje je nekad bila prva linija bojišnice imamo ljude koji su zaslužili određeni standard, gledajući na sve ono što su dali kao doprinos u Domovinskom ratu. Mošćenica je jedan naš spomenik iz Domovinskog rata, ali i mjesto na kojem moramo ostaviti trajne vrijednosti koje će biti za buduće generacije. Rekli smo da ćemo, ne samo biti grad prijatelj djece, nego da će nam djeca svoju energiju trošiti upravo na ovakvim igralištima“.

VEZANE VIJESTI
Petrinjski Reformisti obišli Mošćenicu i Hrastovicu

Gradonačelnik je potom obišao Poslovnu zonu Mošćenica – Poljana gdje su radovi na izgradnji i infrastrukturnom opremanju zone pri samom kraju. Zona je rasprodana, a u Gradu očekuju da će se u zoni otvoriti više od 200 radnih mjesta. Među najvećim investitorima u petrinjskoj poslovnoj zoni je tvrtka Palavra koja gradi nove pogone za proizvodnju furnira.

„Ovo je jedan od najzahtjevnijih i najvećih projekata privatne inicijative poduzetnika koji je veličine 6300 četvornih metara zatvorenog prostora. Ovdje dolaze izuzetno skupi strojevi koji su već naručeni i očekujemo da će se već na proljeće vidjeti obrisi ove hale. Mislim da je dobro što se radi svakodnevno, dobro je što izvođače služi vrijeme. Želimo puno sreće svim izvođačima ovih radova. Mi ćemo ih pratiti i nastojati pomoći koliko budemo mogli kao Grad.“

Na pitanje gradonačelniku da li je zadovoljan cijelim tijekom ovog projekta odgovorio je da je zadovoljan projektom, ali ne i administracijom i procedurom.

„Hrvatska je za poduzetnike nemoguća misija. To odgovorno tvrdim. Jedna od najnesposobnijih država u ovom dijelu Europe je Hrvatska. Jedan dio resora bi trebao svakog poduzetnika nositi kao kap vode na dlanu. Međutim, za njih poduzetnici nisu partneri. Neki koji su se „usidrili“, ne samo u lokalnim, nego i u državnim upravama, smatraju da su svi poduzetnici lopovi i da ništa ne vrijede. Dok ne okrenu to u svojoj glavi i ne shvate tko od koga živi, problem se neće riješiti. Ova zona je trebala zaživjeti još prije dvije godine, međutim očito da će zaživjeti tek za godinu dana.“

VEZANE VIJESTI
DUMBOVIĆ Nastavljam se boriti za Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju, ne vjerujte onima koji za vas nisu ništa napravili

U Češkom selu u tijeku su radovi na izgradnji svlačionice s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta. Radovi su vrijedni oko 2,5 milijuna kuna, rekla je Vlasta Vuglec, privremena pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine grada Petrinje.

„Zbog različitih nepredviđenih okolnosti koje su bile u pojedinim trenutcima, poput visoke vode na otvorenom kanalu oborinskih voda koje su u vlasništvu Hrvatskih voda, doći će do produljenja roka. Rok za izvođenje radova je trebao biti, s ishođenom uporabnom dozvolom, 1. studenoga, ali će se rok vjerojatno produžiti za 60 dana. Radovi na samom objektu dobro napreduju. Poteškoće su, zbog već spomenutog problema, na uređenju okoliša te dječjeg i pomoćnog igrališta“.

U Češkom Selu se gradi i dječji vrtić vrijedan više od šest milijuna kuna, a radovi bi trebali biti dovršeni na proljeće. Novom vrtiću se vesele i u Dječjem vrtiću Petrinjčica rekla je ovom prilikom ravnateljica Nataša Vidović.

„Nas sve veseli činjenica da se radi jedan potpuno novi objekt. To za nas zaista znači jako puno. Prije svega ovaj će objekt pomoći rješavanju jednog gorućeg problema, a to je povećanje smještajnih kapaciteta djece, tako da ćemo na proljeće sljedeće godine moći zadovoljiti potrebu svih Petrinjaca koji žele koristiti naše usluge.
Isto tako važna činjenica je zapošljavanje novih 10 djelatnika što svakako povećava standard grada Petrinje. Mislim da ćemo se moći pohvaliti da ćemo imati jedan iznimno lijep, novi, moderni vrtić i to će ukupno biti peti objekt našeg vrtića“.

VEZANE VIJESTI
Gost Hat tricka bio je predsjednik NK Mladost Petrinja Neven Žužić

U proširenje i uređenje petrinjskog groblja sv. Benedikta već je, zahvaljujući Intervencijskom planu Grada Petrinje, uloženo oko pet milijuna kuna. U petrinjskom Komunalcu koje upravlja gradskim grobljem smatrali su kako je red da i oni nešto naprave iz vlastitih sredstava, kazao je direktor Vlado Lovreković.

„Izradili smo kompletnu kanalizaciju, novi je priključak vode, zamijenili smo stolariju na prostoriji cvjećarnice, idemo u energetsku obnovu, radit ćemo fasadu i krovište, asfaltirali smo dvorište koje je bilo dugogodišnji problem. I danas ovdje rade motorke i kosilice jer se groblje uređuje za blagdan Svih Svetih“.

Gradonačelnik Dumbović je nakon obilaska izrazio zadovoljstvo viđenim.

„Kad pogledamo sve što smo danas obišli, dječje igralište u Mošćenici, svlačionice i dječji vrtić u Češkom Selu, naše groblje… sve su to velike investicije, investicije Grada Petrinje i EZ fondova. Dajemo sve od sebe i očekujemo da u sljedećoj godini svi ti projekti budu dovršeni. Petrinja će 2020. godine biti grad završenih projekata! Što znači da ćemo nastojati završiti sve ove projekte, kao i Dječji istraživački centar koji ćemo uskoro obići. Svi ovi projekti dobro napreduju i smatram da možemo biti zadovoljni“.

Dumbović se na kraju zahvalio svima koji su bili dijelom svih ovih projekata. Napomenuo je kako je Petrinja veliko gradilište, no kako se brojni projekti privode kraju, a radovi se završavaju što ga, kaže, iznimno veseli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here