Dvije godine zatvora Huanitu Luksetiću zbog uzgoja marihuane, predsjednica objavila da će ga pomilovati

Drugostupanjski sud potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora...

662

Drugostupanjski sud potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome njegove bolesti.

Prema informacijama riječkog suda predmet je na drugom stupnju prebačen na Županijski sud u Osijeku gdje je donesena drugostupanjska potvrđujuća presuda, objavila je HINA. Luksetićev branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj u izjavi za Hinu je kazao da ne može potvrditi da je donijeta takva drugostupanjska presuda jer još nije dobio službenu potvrdu, ali da je informaciju o presudi dobio od više ljudi.

Ustvrdio je da je ovo primjer nehumanog postupanja hrvatskog sudstva. “Ova presuda šalje Huanita u smrt. Odgovorno tvrdim da ako ode na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, neće se živ vratiti”, rekao je Gredelj. Naglasio je da u Hrvatskoj nije dopuštena smrtna kazna, čime društvo pokazuje dosegnutu razinu humanosti, a ovakva presuda “može dovesti do smrtnog ishoda”.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavila je na Twitter profilu da će, kada Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanjem, iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati ga.

Luksetić je u studenom 2017. na Općinskom sudu u Rijeci osuđen nepravomoćno na dvije godine zatvora, a Goran Zakrajšek, optužen zajedno s njim za ista kažnjiva djela, na 10 mjeseci zatvora. Sud je tada utvrdio da je 15 kilograma marihuane koliko je pronađeno u njegovoj kući vrlo velika količina koja znatno premašuje njegove potrebe za proizvodnju ulja za liječenje, odnosno ublažavanje simptoma multiple skleroze, te je dostatna za višegodišnju osobnu uporabu.

Indijsku konoplju uzgajao je u dvorištu svoje kuće u Bregima, na obroncima Učke, a uhićen je i kazneno prijavljen u listopadu 2014. godine.

PREKOHINA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime