Dvije godine zatvora Huanitu Luksetiću zbog uzgoja marihuane, predsjednica objavila da će ga pomilovati

Drugostupanjski sud potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora...

357

Drugostupanjski sud potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome njegove bolesti.

Prema informacijama riječkog suda predmet je na drugom stupnju prebačen na Županijski sud u Osijeku gdje je donesena drugostupanjska potvrđujuća presuda, objavila je HINA. Luksetićev branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj u izjavi za Hinu je kazao da ne može potvrditi da je donijeta takva drugostupanjska presuda jer još nije dobio službenu potvrdu, ali da je informaciju o presudi dobio od više ljudi.

VEZANE VIJESTI
Karadžiću doživotni zatvor

Ustvrdio je da je ovo primjer nehumanog postupanja hrvatskog sudstva. “Ova presuda šalje Huanita u smrt. Odgovorno tvrdim da ako ode na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, neće se živ vratiti”, rekao je Gredelj. Naglasio je da u Hrvatskoj nije dopuštena smrtna kazna, čime društvo pokazuje dosegnutu razinu humanosti, a ovakva presuda “može dovesti do smrtnog ishoda”.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavila je na Twitter profilu da će, kada Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanjem, iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati ga.

Luksetić je u studenom 2017. na Općinskom sudu u Rijeci osuđen nepravomoćno na dvije godine zatvora, a Goran Zakrajšek, optužen zajedno s njim za ista kažnjiva djela, na 10 mjeseci zatvora. Sud je tada utvrdio da je 15 kilograma marihuane koliko je pronađeno u njegovoj kući vrlo velika količina koja znatno premašuje njegove potrebe za proizvodnju ulja za liječenje, odnosno ublažavanje simptoma multiple skleroze, te je dostatna za višegodišnju osobnu uporabu.

VEZANE VIJESTI
Europa: Četiri lijeka za koronavirus u testnoj fazi

Indijsku konoplju uzgajao je u dvorištu svoje kuće u Bregima, na obroncima Učke, a uhićen je i kazneno prijavljen u listopadu 2014. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here