VIDEO – Edukacijom do pomoći starijim i nemoćnim osobama

772

U sklopu projekta „Zajedno u trećoj dobi“ u Prvoj osnovnoj školi Petrinja je 17. veljače održana edukacija za gerontodomaćice.

Edukacija je dio projekta, za koji je Udruga Naš život iz Petrinje, dobila bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.“ kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi“ – program zapošljavanja žena koji se provodi uz nadležnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Partneri na projektu su Grad Petrinja, Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Sisak. Ciljana skupina u ovom projektu su žene iz teže zapošljivih skupina sa završenom osnovnom ili srednjom školom koje inače čine 47,27 posto ukupno nezaposlenih na području grada Petrinje. Koristi od projekta su višestruke, a među najznačajnijima je što se kroz projekt zapošljava 28 osoba koje će neposredno skrbiti o 100 starijih i nemoćnih osoba, istaknula je govoreći o edukaciji  predsjednica Udruge Naš život Radmila Vlak.

„Tečaj je to koji se odvija u sklopu programa Zaželi. Pritom polaznice stječu obrazovanje za zvanje gerontodomaćice. Po završetku edukacije koja traje ukupno 160, 80 sati nastave i 80 sati prakse u Domu umirovljenika, one se zapošljavaju i svaka gerontodomaćica će skrbiti o četiri osobe, ukupno  ćemo imati 100 korisnika, a budući da rasterećujemo i članove obitelji, konačnu korist od projekta imat će oko 300 osoba“, rekla je Vlak.

Edukaciju su provele djelatnice Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Sonja Vrban i Hana Balić koja se zahvalila svima koji su pokazali potrebu i želju da se u Petrinji organizira jedna ovakva edukacija.

„Ovaj tečaj, odnosno obrazovanje odraslih pokazuje ljubav prema čovjeku, potrebu i želju da emocija ljubavi bude protkana u stanovništvu grada, svima onima kojima je ona potrebita, a to su naši stari i nemoćni. Ono čime sam bila oduševljena našim prvim dolaskom ovdje je bio susret s ovim predivnim ljudima ovdje ispred mene, koji su u svom jednom malom predstavljenu pokazali kolika je želja i potreba da pomognu starijim i nemoćnima, da pokažu sva svoja znanja. Upravo su njihova volja i želja da usvajaju znanja meni dali zadatak da se maksimalno potrudim da pokažem da je to vrijedno svakog njihovog truda, a i vaše želje i potrebe da ovdje u Petrinji, pa i šire, učinite ono što je najbolje, da emocije ljubavi širimo jedni među drugima i da pokažemo koliko su naše starije i nemoćne osobe zapravo sretne što nas imaju,a mi sretni što im možemo pomoći“, poručila je Balić.

Polaznice edukacije pozdravio je gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović koji je podsjetio da je prije 12 godina kao zamjenik gradonačelnika, osigurao jedan dio sredstava i zajedno s Udrugom Naš život obilazio ljude koji žive na dislociranim područjima Banovine kako bi im bar donekle pomogli i osigurali ono što je najvažnije, život dostojan čovjeka.

„Mi smo dolazili volonterski, sami, Rada i ja u jednom kombiju i sastajali se s ljudima na dvorištima i na cesti, u njihovim kućama, gdje oni nisu imali kruha, gdje nisu imali struje niti vode. Postavlja se pitanje, je li važno biti na nekoj funkciji, ovdje u gradu biti gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, ili župan i saborski zastupnik, a da s druge strane imaš područje u kojem je ljudima nedostupno zdravlje, standard, život, kruh, namirnice, lijekovi… Postoje negdje ljudi koji su sami. Ljudske tragedije i sudbine mogu samo otvoriti ovakva srca i kada postoje takva srca onda mislim da je to prenošenje ljubavi, saznanja i novih spoznaja, daje sigurnost prije svega svima njima koji će preuzeti odgovornost i komunikaciju između problema i naših sugrađana koji su ponekad ostavljeni i prepušteni sami sebi. Mi moramo dati snažnu poruku da ovdje želimo dati ono što je najvažnije sigurnost svim ljudima i da pokušamo kroz Europske fondove dovući financijska sredstva. Fondova ima, novca ima, grad se grad i siguran sam da ćemo biti zadovoljniji za koju godinu“, kazao je  – zaključio je gradonačelnik  Dumbović.

Polaznicama edukacije rekao je kako im je došao dati potporu i zahvaliti,  poručio im je da budu odgovorne i poželio da im ovaj dio posla koji odrađuju bude inspiracija za bolje sutra građana Petrinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here