Europski povjerenik Johannes Hahn obišao Petrinju

Vrijeme nakon potresa je vrijeme kada se iskazuje europska solidarnost

148

Grad Petrinju obišao je u pratnji ministra prostornog uređenja,graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn.

Europski povjerenik rekao je da je vrijeme nakon potresa vrijeme kada se iskazuje europska solidarnost. Stoga je Europska komisija produljila rok za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa do kraja lipnja 2023. godine.

Hahn je izrazio puno razumijevanje za zahtjev hrvatske vlade da se produlji rok za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti, podsjetivši da se rijetko događaju dva potresa unutar jedne godine te da smo još uz to imali pandemiju, a sada svjedočimo prekidima opskrbnih lanaca, uključujući i građevinske materijale te rastu cijena. Rekao je da je vidio puno prirodnih katastrofa: poplava i potresa, ali je uvijek bolno ponovno ih vidjeti, pogotovo u gradu i regiji koja je u novijoj povijesti više puta bila pogođena katastrofama, od Drugog svjetskog do Domovinskog rata.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je rekao da je Komisija produljenjem roka za korištenje sredstava iz EUSF-a pokazala veliko razumijevanje za specifičnost hrvatske situacije:

“Jako mi je drago da je Europska komisija odobrila produljenje roka za korištenje sredstava. Na svima nama je da do kraja roka iskoristimo što veći mogući iznos. Naši sugrađani koji žive u kontejnerskim naseljima su prioritet i napravit ćemo maksimum da realiziramo njihove zahtjeve i da oni više ne žive u kontejnerskim naseljima. S druge strane, moramo biti svjesni da kada budemo osiguravali zamjenski smještaj da ukoliko netko od njih želi ostati u kontejnerskom naselju, to je nešto na što država ne može utjecati.”

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek je izvijestio da su započeli radovi na izgradnji 53 zamjenske obiteljske kuće:

“U ovom trenutku 20 je u izgradnji, 33 je u pripremi radova. Za 66 obiteljkih kuća vlasnici su potpisali ugovore, odabrali kuće. Očekujemo do kraja kolovoza više od 200 obiteljskih kuća u izgradnji.”

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo posjetom europskog povjerenika Petrinji i županiji i to s dobrim vijestima:

“Ono što je važno, a tiče se aktivnosti Županije na području obnove do sada: Sisačko-moslavačka županija obnovila je 20 objekata na području obrazovanja, za tri objekta smo osigurali mjere stabilizacije, za tri škole smo pronašli i uredili zamjenske objekte. Kada govorimo o zdravstvu, obnovili smo šest objekata, a isto tako za sve odjele Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić” Sisak, za ZZJZ, Zavod za hitnu medicinu osigurali smo sigurne objekte.”

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes rekla je da su Hahna upoznali sa situacijom u gradu:

“Zaista sam ponosna što surađujemo s Ministarstvom kulture i Središnjim državnim uredom na obnovi u centru grada. Vjerujem da će nevidljivi dio administracije i pripreme projektne dokumentacije biti iza nas i da će građani vidjeti konkretne pomake u smislu radova.”

Europski povjerenik na kraju je poručio da će se prije isteka mandata vratiti u Petrinju kako bi se uvjerio koliko je posla napravljeno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime