Evo što bi se dogodilo kada djeca ne bi gledala TV duže od jednog sata

131

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je svoje prve smjernice za države članice Ujedinjenih naroda u kojima upozoravaju da mlađa djeca ne bi trebala provoditi više od sat vremena dnevno gledajući televiziju i videa ili igrajući računalne igrice, a djeca mlađa od godinu dana ne bi uopće trebala biti izložena elektroničkim ekranima.

Ističu da bi djeca mlađa od pet godina trebala biti fizički aktivna i dovoljno spavati kako bi razvili dobre životne navike i spriječili pretilost i druge bolesti kasnije u životu.

“Ono na što upozoravamo jest pretjerana upotreba elektroničkih ekrana kod mlađe djece”, rekla je stručnjakinja WHO-a Fiona Bull.

VEZANE VIJESTI
Ekipa emisije "Od naroda za narod" po prvi puta u Kanadi

U smjernicama kažu kako djeca između jedne i četiri godine trebaju tijekom dana provoditi najmanje tri sata raznolikih fizičkih aktivnosti. Djeca mlađa od godinu dana trebala bi se igrati na podu i izbjegavati sve ekrane, navodi se.

Upozoravaju da neaktivnost potiče porast broja pretilih ili osoba s prekomjernom težinom diljem svijeta, a prekomjerna težina može uzrokovati preuranjenu smrt uzrokovanu bolestima srca, dijabetesom, hipertenzijom i nekim oblicima raka.

“Sprječavanje takvih smrtnih ishoda mora početi vrlo rano u djetinjstvu”, rekla je Bull.

VEZANE VIJESTI
NEVJEROJATNO 24 sata padanja snijega u 30 sekundi

U smjernicama navode i posljednje statistike prema kojima je jedno od troje odraslih osoba je pretilo ili ima prekomjernu težinu, a jedno od četiri odraslih ne bavi se dovoljnom fizičkom aktivnosti. “U dobnoj skupini do pet godina, trenutno je 40 milijuna djece diljem svijeta koja su pretila. Od tog broja, 50 posto ih se nalazi u Africi i jugoistočnoj regiji Azije”, izjavila je Bull. Odnosno, riječ je o 5,9 posto djece cijelog svijeta.

Rano djetinjstvo period je tijekom kojeg se formiraju navike koje se u obitelji mogu prilagoditi.Upravo se kronična neispavanost kod djece povezuje s povećanim nakupljanjem masnoće koja se mjeri indeksom tjelesne mase (BMI), a kraće trajanje sna povezuje se s više gledanja televizije i vremena provedenog igrajući računalne igre.

VEZANE VIJESTI
VIDEO "Makni se s trave!" - australski premijer prekinut usred tiskovne konferencije

“Sjedilački način života, bila to vožnja motornim prijevozom prije nego hodanje ili biciklizam, sjedenje za stolom u školi, gledanje televizije ili igranje neaktivnih računalnih igara, sve se češće povezuju s lošim zdravstvenim ishodima”, poručuju iz organizacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here