Forum Fine niti lokalnih razvoja 13. i 14. svibnja u Sisku

186

U Sisku se 13. i 14. svibnja održava dvodnevni događaj „Forum – Fine niti lokalnih razvoja, Sisak 2015. „ Organizatori su Zelena mreža aktivističkih grupa, Građanska inicijativa Sjemenka Sisak i NKČ Vlado Gotovac Sisak uz potporu Grada Siska, Županije sisačko-moslavačke, Gradskih tržnica Sisak, Doma kulture KKV, te fondacije Rosa Luxemburg Stiftung i Subversive film festivala Zagreb. Forumu koji se svake godine održava u drugom mjestu, ove godine je domaćin grad Sisak. Na mjestu gdje se tradicionalno održava sisački Sajam cvijeća, u najljepšem sisačkom ambijentu (Šetalište Vladimira Nazora), ove godine će se 13. svibnja održati Zeleni eko-sajam na kojemu će se na tridesetak štandova predstaviti certificirana eko-gospodarstva iz cijele Hrvatske.  Javnost će se moći upoznati s bogatom ponudom, kušati i kupiti kvalitetne domaće eko-proizvode uzgojene i prerađene po strogim eko-standardima. U sklopu Zelenog eko-sajma po prvi puta će se u Sisku održati nacionalna razmjena sjemenja gdje će se predstaviti domaći uzgajivači i čuvari sjemenja. Zainteresirani će moći razmijeniti i nabaviti sjemenje različitog povrća, voća, začinskog i aromatičnog bilja i cvijeća s naglaskom na autohtone sorte. Uz sjemenje će se razmjenjivati i presadnice, a dobrodošči su svi posjetitelji da svojim prilozima uveličaju i obogate ponudu razmene. Večernji program započinje u Domu kulture Kristalna kocka vedrine predstavljanjem knjige „Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije” jedinstvene literature koja istražuje bogatstvo naše poljoprivredne tradicije urednici koje su Roman Ozimec i Snježana Mihinica. Slijedi predavanje uvažene gošće fizičarke dr. Vandana Shiva-e, spisateljice, znanstvenice, aktivistice, borca za prehrambeni suverenitet, protivnice GMO-a, žene koja je svoj život posvetila borbi za ekonomski i ekološki suživot čovjeka i prirode. Program prvoga dana Foruma završava otvorenjem izložbe fotografija Andree Šipuš na temu „Tlovitost” u galerijskom prostoru Doma kulture KKV. Drugi dan Foruma- Fine niti lokalnih razvoja, Sisak 2015. je cjelodnevno događanje zatvorenog tipa koje će se održati u Hotelu Panonija.

VEZANE VIJESTI
'Skupila' baku zbog neprilagođene brzine u Sisku, pa obje zaradile kazne

PROGRAM:

srijeda 13.5.
15-18 sati – Zeleni eko sajam – Šetalište Vladimira Nazora
15-18 sati – Razmjena sjemena i sadnica – Rimska ulica ispred Velikog Kaptola
18-19 sati – predavanje „Svi smo mi sjeme, svi smo mi tlo – u susret slobodi sjemena, slobodi prehrane i demokraciji u svijetu”, dr. Vandana Shiva
19.15-20 sati – Otvorenje foruma za prehrambeni suverenitet i promocija knjige Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije (izdanje UNDP-a); urednici Roman Ozimec i Snježana Mihinica. Značaj agrobioraznolikosti za prehrambeni suverenitet Hrvatske.
20-21 sat – Otvorenje izložbe „Tlovitost” – izložba fotografija nagrađivane sisačke amaterske fotografkinje Andree Šipuš – Galerija Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

VEZANE VIJESTI
Dva zlata i srebro za sisačke klizače na Prvenstvu Hrvatske

četvrtak 14.5.
9-13 sati – Godina tla, godina suradnje (prezentacije i rasprave na teme tko su pravi nepijatelji prehrambenog suvereniteta, kako zaustaviti degradaciju tla i kako suradnjom osigurati opstanak malih obiteljskih gospodarstava)
Prezentacije će održati:
– Gordana Rešicki Degoricija (Radnička fronta) – kampanja protiv TTIP
– Cvijeta Biščević (ZMAG) – godina tla
– Željko Iličić (Stolisnik) – biodinamičke metode poboljšavanja kvalitete tla u poljoprivredi
– Iris Banješ (Brodsko ekološko društvo) – Gajna – suradnja i tradicija održavanja zajedničkih pašnjaka
13-14 sati – Pauza za ručak
14-17 sati – Priprema akcijskog plana zajedničkog djelovanja za prehrambeni suverenitet
17-18 sati – Zaključci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here