FOTO Do kraja godine grad Glina stambeno će zbrinuti 28 obitelji

1692

U prostoru Gradske uprave Grada Gline održan je radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja i potpore Hrvatima povratnicima u Hrvatsku, te o tzv. ekonomskim cijenama za korisnike Doma za starije osobe Glina. Sastanku su prisustvovali sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i ravnateljica Doma za starije osobe Glina Renata Tominović Ceković. Župan Žinić istaknuo je da mladi, u zadnjih nekoliko godina, sve češće traže domove na ovom području:

 

“Još uvijek ima veliki broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje po raznim modelima, a ovdje na prostoru grada Gline osjeća se u zadnjih dvije-tri godine još veća potreba za stambeno zbrinjavanje iz razloga što ovaj grad, možemo reći, industrijsku ekspanziju. Dobar dio uposlenih dolazi iz drugih županija, iz ostalog djela Hrvatske i u zadnje vrijeme pojavljuju se, što me raduje, veliki broj mladih obitelji koji žele ovdje zasnovati obitelj, dolaskom dobiti radno mjesto, ali i riješiti svoje stambeno pitanje. S te strane, na području Gline koja još nema preveliki fond novih zgrada, na ovom radnom sastanku gradonačelnik i suradnici ponudili su određena rješenja sukladno zakonskim mogućnostima da se u dogledno vrijeme izgradi i obnovi određeni broj stambenih jedinica”.

Na sastanku je bilo riječi i o tzv. ekonomskim cijenama za korisnike Doma za starije osobe Glina.

“Želja nam je da se stvori mogućnost da u ovaj možemo smještavati korisnike koji bi bili smješteni po ekonomskoj cijeni jer godišnje županijski proračun ovaj dom košta blizu dva milijuna kuna. Pa evo, s te strane obećanja i ono što je ovdje iznio državni tajnik, vjerujem ide u tom smjeru da ćemo vrlo brzo riješiti taj problem i da ćemo moći popuniti dom do punog kapaciteta”.

Sisačko-moslavački župan je najavio sastanak s predstavnicima Roma i građanima naselja na kojem će raspravljati o relokaciji 11 obitelji iz naselja Caprag u Sisku. Gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević najavio je i niz akcija koje planiraju napraviti u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

“Prvo riješiti kadrovske stanove gdje je iskazana potreba za kadrovskim stanovima u gradu Glini samim razvojem industrije, a i potrebama za kadrovskim stanovima u školstvu i u zdravstvu. Iskazao se veliki interes za kadrovske stanove i mi ćemo do kraja godine osnovati Komisiju koja će odrediti prioritete za rješavanjem zahtjeva. Isto tako smo dogovorili da ćemo do kraja mjeseca održati jedan sastanak u Zagrebu gdje ćemo dogovoriti dinamiku obnove stambenih jedinica na području grada Gline. Dosta je zahtjeva, ali u dogovoru sa županijom i središnjim državnim uredom nadam se da ćemo u narednih godinu dvije dana krenuti u obnovu naših zgrada koje su danas u vlasništvu grada zajedno u suradnji sa središnjim državnim uredom i da će se samim time stvoriti i nove stambene jedinice koje ćemo dodijeliti našim građanima, odnosno korisnicima”.

 

Povećan broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje označava priljev mladih u Glinu. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

“Ne samo volju i želju za ostankom na području grada Gline nego i za povratkom, Hrvatska je prepoznala tu želju i volju ljudi, i omogućila stambeno zbrinjavanje po povlaštenim uvjetima, konkretno na području grada Gline. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi niz aktivnosti, one su znatno povećane u posljednjih nekoliko godina i već danas daju rezultate. Također me veseli što ćemo do kraja godine stambeno zbrinuti kroz najam stanova i dodijelu građevinskog materijala ukupno 28 obitelji na području grada Gline, a I da ćemo još pet obitelji zbrinuti početkom iduće godine”.

 

Sljedeći tjedan u Zagrebu će glinski gradonačelnik nazočiti sastanku u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje na kojem će dogovoriti broj stanova predviđenih za kadrovskih stanova koji će se podijeliti do kraja ove godine.

“Pred nama je zadatak da ove i sljedeće godine obnovimo i saniramo što veći broj kuća, da svim ovim modelima, isporukom, dodijelama građevinskog materijala i novčanim potporama, sanacijom i adaptacijom stanova i izgradnjom zgrada, obnovom i sanacijom useljenih obiteljskih kuća i dodijelom praznih državnih kuća i državnoga zemljišta obiteljima koje se žele nastaniti na ovim područjima da stvorimo jedan optimalni rezultat, tako da u što kraćem vremenu što više obitelji dobiju tu mogućnost. Veseli me da ćemo uskoro obići određena gradilišta, da ćemo obići obitelji koje su dobile građevinski materijal, a na nama je da zajedno s jedinicom lokalne samouprave i županijom nastavimo raditi u smjeru poboljšanja kvalitete života I da u sljedećoj godini nastojimo riješiti maksimalan broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje”.

Uoči sastanka obišli su zgradu u ulici Vladimira Nazora koja je u tijeku obnove i sanacija, a radovi vrijedni ukupno 650 tisuća kuna, trebali bi biti gotovi početkom zime.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime