FOTO Obilježavanje Dana državnosti u Petrinji

Petrinja i svi građani, kod stvaranja domovine Hrvatske, nisu mogli dati više no što su dali, poručio je gradonačelnik Darinko Dumbović

196

Dan Državnosti, koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990., svečano je obilježen i u Petrinji.

Program je započeo tradicionalnom budnicom Gradske limene glazbe Petrinja ulicama grada, nastavljen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Sv. Benedikta, misom za Domovinu u crkvi Sv. Lovre te prigodnim programom na gradskom kupalištu.

Obilježavanje je organizirao Grad Petrinja, a prigodnu čestitku građanima je uputio gradonačelnik Darinko Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Čestitka petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića povodom Dana neovisnosti

„Danas su ovdje među nama obitelji poginulih hrvatskih branitelja, obitelji nestalih, obitelji civilnih žrtava, ovdje su hrvatski branitelji i udruge proistekle iz Domovinskog rata i normalno je da postavljamo pitanje što je to danas naša domovina? Govorim vam ovo iskreno i prijateljski. Manje – više, svi vi koji ste ovdje niste mogli dati više za domovinu. Petrinja i svi njeni građani, kod stvaranja domovine Hrvatske, nisu mogli dati više no što su dali. Postavlja se pitanje što mi želimo od domovine čiji dan danas, kroz Dan državnosti, obilježavamo s posebnim pijetetom prema svim ljudima koji su se utkali u temelje Hrvatske“.

Poželio je da „država u budućnosti više vidi sve ono što bi trebala vidjeti u Petrinji“, žrtvu grada i njegovih ljudi, naročito one koji su stvarali državu. Poručio je kako ovaj dan treba proživjeti u sjećanju na sve poginule i nestalne, na civilne žrtve i na sve hrvatske branitelje bez kojih ne bi bilo domovine.

VEZANE VIJESTI
U Petrinji međunarodni hrvački spektakl

Dodajmo kako je prigodnu molitvu kod središnjeg križa predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a svetu misu župnik Župe sv. Lovre Josip Samaržija.

Druženje na gradskom kupalištu nastavljeno je uz podjelu gulaša i graha te zabavni program.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here