FOTO Počelo cijepljenje u covid-busu

Cilj je omogućiti cijepljenje i onima kojima je teško dolaziti do punktova za cijepljenje

386
14.06.2021., Virovitica - Na podrucju Viroviticko-podravske zupanije krenulo cijepljenje koje se provodi u 'COVID busu'. Cijepljenju su nazocili ministar Vili Beros i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Ispred društvenog doma u Starom Gradacu pored Pitomače jutros je započelo cijepljenje u Covid-busu na području Virovitičko-podravske županije u nazočnosti ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

14.06.2021., Virovitica – Na podrucju Viroviticko-podravske zupanije krenulo cijepljenje koje se provodi u ‘COVID busu’. Cijepljenju su nazocili ministar Vili Beros i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Tijekom današnjeg dana Covid-bus obići će šest mjesta u toj županiji, do kraja sljedećeg tjedna više od 40 mjesta, a ako je suditi prema dugačkom redu koji se stvorio ispred autobusa, interesa neće manjkati. Ipak, ministar Beroš i ravnatelj Capak bili su oprezni kada su odgovarali na novinarska pitanja o tomu hoće li Hrvatska do kraja lipnja uspjeti postići željenu stopu cijepljenosti od 55 posto.

„Naš plan je bio da do kraja lipnja cijepimo 55 posto stanovništva, a sada smo otprilike na nešto više od 47 posto na području grada Zagreba, ali imamo i županije koje su nešto iznad 30 posto, a hrvatski prosjek je 42 posto. Tijekom ovih nešto više od dva tjedna trebali bismo prvom dozom cijepiti nešto više od 400 tisuća ljudi. Cjepiva imamo dovoljno, a inovativnim pristupom i našim kampanjama pokušavamo privući što veći broj osoba”, istaknuo je ravnatelj Capak.

14.06.2021., Virovitica – Na podrucju Viroviticko-podravske zupanije krenulo cijepljenje koje se provodi u ‘COVID busu’. Cijepljenju su nazocili ministar Vili Beros i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Ministar Beroš istaknuo je da je potpuno jasno da cijepljenje ne staje krajem lipnja te da će se nastaviti i tijekom ljetnih mjeseci.

„Spomenute brojke su okvirne i nisu toliko važne koliko je važno ono što ćemo bilježiti tijekom jeseni kada ćemo trebati podvući crtu i vidjeti koliki je opseg cijepljenosti.  Nadajmo se da ćemo svi zajedno biti toliko svjesni i promišljeni da znamo da taj cilj moramo ostvariti jer ćemo na taj način onemogućiti virusu daljnje širenje”, pojasnio je ministar Beroš dodajući da se, prema informacijama s terena, građani više cijepe u ruralnim sredinama.

„U subotu smo bili u Karlovcu na terenu i tamo smo dobili informaciju da je u ruralnim sredinama cijepljenost, poglavito starijih sugrađana, bolja nego u urbanim sredinama. Vjerojatno je to zato što ljudi vjeruju svojim liječnicima koji su na terenu i u direktnoj vezi sa svojim pučanstvom. Stoga, fokus moramo prebaciti na edukaciju i apel našim starijim sugrađanima u urbanim sredinama”, napomenuo je ministar Beroš.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime