FOTO SAFARI Uživali u otkrivanju neotkrivenog!

275

Zaljubljenici u fotografiju i prirodi uživali su ovaj vikend u otkrivanju neotkrivenih ljepota čudesne šume Žutine na 7. foto safariju.

Mnoštvo zanimljivih kadrova prirode, različite vrste gljiva, staništa dabra i jazavca, i sl. oduševilo je 50-ak entuzijasta koji su neumorno „klikali“. Tko je bio najuspješniji saznat će se nakon završetka foto natječaja i izbora najboljih fotografija s ovogodišnjeg foto safarija.

Ovogodišnja ruta foto safarija, u dužini od 6 kilometara, pratila je prirodni tok rijeke Lonje kroz šumu Žuticu od Carovog boka preko Žutog brijega do lugarnice Pleso, koja povezuje mnoga zanimljiva staništa bogate flore i faune kao što je grad lisica, stoljetno stanište nizinske bukve (koja je rijetkost u Žutici), naselje dabrova… Cilj foto safarija je promicanje važnosti zaštite poplavnog područja šume Žutice kao područja bogate biološke raznolikosti te unapređivanje i podizanje razine obrazovanja i svijesti javnosti o vrijednostima ovog područja.

VEZANE VIJESTI
Danas je dan najdražih klepetalica

Šuma Žutica

U šumi Žutici pronalazimo vrlo velik broj različitih staništa. Zbog toga izuzetnoga bogatstva biljnoga i životinjskoga svijeta Žutica je dio Europske ekološke mreže ‒ Natura 2000. Žutica je druga najveća nizinska šuma u Hrvatskoj i prva prirodna retencija rijeke Save nizvodno od Zagreba. Osim nepreglednih močvara za Žuticu je karakteristična šuma pravih zelenih divova hrasta lužnjaka u čijoj sjeni raste grm velike žutilovke po kojem je šuma, najvjerojatnije, i dobila ime. Na rubu šume, izvan hlada ogromnih hrastovih krošanja, nalazi se jedno od najdinamičnijih, ali nažalost i najugroženijih staništa ‒ to su poplavni pašnjaci šume Žutice. Zanimljivo je napomenuti da je u šumi Žutici pronađena četvrtina od ukupnoga broja vrsta vodozemaca i gmazova koji žive u Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI
Dan rijeke Save, jedne od najzanimljivijih i najkompleksnijih rijeka u Europi

Ovogodišnji 7. foto safari „Čudesna šuma Žutica“ organizirali su planinarsko društvo Društvo prijatelja prirode i portal Volim Ivanić u suradnji s Hrvatskim šumama – UŠP Zagreb – Šumarijom Novoselec, Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, Turističkom zajednicom Grada Ivanić-Grada, Gradom Ivanić-Gradom i Vatrogasnom zajednicom Grada Ivanić-Grada.

Izvor/foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here