FOTO Svečana sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije

820

Održana je Svečana sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije povodom Dana Sisačko-moslavačke županije. Sjednicu je otvorila predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić. Svim nazočnima je uputila dobrodošlicu i čestitala 26. rođendan županije.

Istaknula je da je u mandatu trenutnog saziva županijske skupštine doneseno 190 akata, zaključaka i odluka kojima su radili na poboljšanju života u županiji. Roksandić je naglasila da im je među prioritetima u županiji olakšati život socijalno ugroženim sugrađanima, starijim osobama, te mladima kako bi im osigurali što bolje uvjete za život i obrazovanje.

“Drago mi je predsjednice i vi predsjedniče Vlade što prepoznajete važnost i poteškoće s kojima se susrećemo u županiji i stavljate nas na jedno od prioritetnih mjesta u svom radu. Poštovani vijećnici i vijećnice, na početku mandata pozvala sam vas na suradnju, na zajedništvo u radu i nastojanju da vratimo vjeru u politički rad za dobrobit svih naših sugrađana. Pozivam vas i sada – nastavimo suradnju na dobrobit svih naših sugrađana. Vjerujem da zajedničkim radom župana, njegovih zamjenika kao nositelja izvršne vlasti i nas u županijskoj skupštini možemo i moramo stvoriti pozitivno okruženje te potaknuti sve sudionike političke vlasti na suradnju usmjerenu na ravnomjerni razvoj županije. Samo oni koji imaju viziju koji su odlučni u svojim planovima i koji zajednički djeluju – mogu uspjeti”.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić nabrojao je sve radove kojima se želi obogatiti život u županiji.

“Temelj povijesti je utkan u žitelje sisačko-moslavačke županije, vrijedne ljude s velikim bogatstvom u tradiciji i kulturnoj baštini, ali i prirodnim ljepotama i znamenitostima kojima se možemo podičiti. Dio te povijesti i bogatstva sada smo i mi sami. Ovo naše veliko gradilište koje ste mogli vidjeti, odnosno sva ulaganja vrijedna su preko 400 milijuna kuna, time omogućavamo ravnomjerni razvoj sisačko-moslavačke županije i pružamo svim žiteljima mogućnost poboljšanja životnog standarda. Naš rad na tome ne prestaje jer uspjeh svakog pojedinca, udruge, općine i grada je i naš uspjeh.

Zato ovo nije kraj već početak novih projekata jer zadatak svih nas je stvoriti bolje uvijete za poboljšanje života i želju za ostankom u domovini. Moji suradnici i ja, prihvaćamo taj izazov i s velikim optimizmom gledamo na budućnost. Naša je zadaća raditi na poboljšanju standarda sviju građana što kontinuirano i činimo kroz realizaciju mnogih zajedničkih projekata. Zahvaljujem Predsjednici na svesrdnoj podršci te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću što prepoznaje naše projekte i pomaže u njihovoj realizaciji. Predsjednik Vlade je uz nas u svakoj situaciji, bilo da je riječ o poplavama i klizištima ili gospodarskim problemima. Radujem se napretku naše županije i znam kako nas čeka još puno posla pri ostvarivanju naših planova i projekata, no važna je spoznaja da za to imamo znanja, iskustva i posebno – volje”.

Uručena je nagrada sisačko-moslavačke županije za životno djelo primarijusu doktoru Ivanu Šipušu koji se u ime svih dobitnika obratio.

VEZANE VIJESTI
27. obljetnica pogibije Marijana Celjaka

“Imam ugodnu dužnost da u ime nagrađenih i u svoje ime zahvalim se na ovim visokim nagradama koje su nama dodijeljene. Još bi samo napomenuo da se zahvaljujem posebno i na mnogima onim koji su se nas sjetili, valorizirali naš rad i omogućili da se ovdje nalazimo”.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića saborska zastupnica Željka Josić čestitala je nazočnima dan Županije te pohvalila zalaganje da građanima poboljšaju uvjete života.

“Mi često govorimo kako su ljudi snaga zemlje i pri tome mislimo na mlade ljude. Pri tome ih moramo učiti domoljublju, ustrajnosti i poštovanju. Ovdje moram naglasiti kako je sisačko-moslavačka županija upravo to prepoznala. Upravo je prepoznala mladost kao temelj ove županije, mladost u koju treba ulagati tako da se ulaže u znanje i u njihove vještine. Jedan od takvih dobrih ulaganja, jedan od takvih dobrih projekata je poduzetnički inkubator Pismo u Novskoj.

Moram priznati da je to jedan izvrstan spoj javnog i privatnog sektora. Dobrim osluškivanjem mogućnosti i želja samog stanovništva izgrađena je jedna izuzetno dobra poduzetnička zona, ali isto tako i edukativna zona. Tu je županija zakoračila vrlo hrabro u jednu brzo rastuću industriju, u industriju koja nudi velike mogućnosti zarade, ali isto tako jako je privlačna i mladim ljudima. Naravno, svega ovoga ne bi bilo da ne postoji dobra sinergija između države, županije i samih gradova”.

Predsjednik vlade Andrej Plenković istaknuo je da je sisačko-moslavačka županija od svih županija prošla najteži put posljedica procesa ekonomske tranzicije u Republici Hrvatskoj te je naglasio da će vlada nastaviti biti partner županiji.

VEZANE VIJESTI
Stožer je uvijek poštivao struku, nikada nismo odluke donosili samovoljno ili ishitreno

“Od ’98. do 2018. godine u razminiranje na području županije uloženo je više od 821 milijun kuna. Očekujem da ćemo do kraja 2019. godine minski sumnjivo području smanjiti za dodatnih 9,4 četvornih kilometara. Mi smo još u veljači 2017. u Sisku održali sjednicu Vlade svjesni da je upravo ovoj županiji potreban poticaj, potpora i stoga smo donijeli niz konkretnih odluka za poticanje regionalnog razvoja, projekti koji su tada usvojeni su ukupne vrijednosti od 250 milijuna kuna. Mnogi od njih važni za razvoj prometne infrastrukture. Mi smo što se tiče ulaganja u infrastrukturu dali zadaću i Hrvatskim cestama koje u ovom trenutku predviđaju planove nabave dodatnih 50 milijuna kuna za 2019. godinu. Potpisani su i brojni ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava u iznosu od čak 70 milijuna kuna, primjerice za sustav zdravstva bolnicu Doktor Ivo Pedišić. Naravno da će se dio europskih sredstava jako dobro iskoristiti upravo za ovaj novi prioritet, tu pokazujete tu svojevrsnu post-tranzicijsku prilagodbu novim gospodarskim mogućnostima, to je da ova županija postaje centar gaming industrije u Hrvatskoj. Posebno pohvaljujem napore koji su postignuti u Novskoj, 20 milijuna kuna za stvaranje centra industrije video igara, a istodobno Tehnička škola u Sisku je prva u Hrvatskoj koja nudi upis za jedan od najtraženijih svjetskih zanimanja, a to je tehničar za razvoj video igara. Želim kazati da ćemo mi i u budućnosti nastaviti podupirati sve one projekte koji su važni za razvoj sisačko-moslavačke županije, za sve gradove i općine”.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na kraju se svima obratila:

VEZANE VIJESTI
PRIOPĆENJE: MOST SMŽ o situaciji u Sisku

“Ja mislim da nema važnije stvari nego biti s narodom kad god je to moguće, a to znači i s vama koji ga predstavljate na čelu županijskih i lokalnih vlasti, institucija i udruga. Sa svima vama koji radite za dobro naroda. Ali za narodno dobro možemo raditi samo ako volimo svoj narod, a voljeti ga možemo samo ako ga upoznamo, zato je glavno sredstvo svake odgovorne politike slušati narod i poštivati volju naroda jer povjerenje naroda stječe se samo povjerenjem u narod. To je temelj u zajedništvu koji već četiri i pol godine ističem kao središnju misao svoje politike.

Zajedništvo je nazivnik napretka i razvoja Republike Hrvatska, na isti način kao što je Tuđmanova politika pomirbe bila nazivnik njezina stvaranja, obrane i konačnoga oslobađanja. Zajedništvo udružuje naše energije, rad i kreativnost. Podiže optimizama i samopouzdanje. Ono je ključ uspjeha kako na razini općine i gradova, tako i na razini županija i države”.

Recimo još da se program obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije nastavlja sve do četvrtka, 20. lipnja. Već večeras možete posjetiti 24. mali maraton Sisak-Trebarjevo koji starta u 19 sati ispred zgrade Sisačko-moslavačke županije u Sisku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here