FOTO U Petrinji obilježena 31 godina od okupacije grada

305

U Petrinji je u organizaciji udruga iz Domovinskog rata obilježena 31 godina od okupacije i razaranja grada te progona Petrinjaca, 21. rujna 1991., u župnoj crkvi Sv. Lovre služena je misa zadužnicu, a s Kupskog mosta bačeni su vijenci za poginule hrvatske branitelje i civile.

Jaki napadi na grad zrakoplovima Jugoslavenske vojske počeli su na današnji dan 1991. prijepodne, a posebno je gađan most na Kupi. Tenkovi JNA s položaja iznad Češkog Sela otvorili su vatru na položaje Hrvatske vojske u Mošćenici i Petrinji, a navečer su vođene jake borbe oko kupskog mosta prema Brestu, kada su branitelji bili prisiljeni prijeći most i organizirati obranu na lijevoj strani Kupe.

Pod jakom pješačkom vatrom 21. rujna navečer iz grada su se povukli hrvatski branitelji, u 18,30 sati Petrinja je pala u ruke okupacijske JNA i srpskih paravojnih postrojba, dok su Petrinjci otišli u progonstvo diljem Hrvatske, rečeno je.

U povodu obilježavanja pada Petrinje i progona Petrinjaca, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Petrinja, u sklopu rujanskih Dana sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile Petrinje u Domovinskom ratu, organizirala je misu zadužnicu u župnoj crkvi Sv. Lovre.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i UDVDR-a – Ogranak Petrinja, podsjetio je na ovaj tužan događaj koji se dogodio prije 31 godinu.

-Danas je 31. obljetnica napuštanja Petrinje po Zapovijedi, zato jer Petrinja nije pala u vojnom smislu da su branitelji zarobljeni, da su se predali, nego su je napustili prema Zapovijedi, ali to ne mijenja situaciju i stvar da su Petrinjci od toga dana četiri godine bili u svom egzodusu, u progonstvu diljem Republike Hrvatske gdje nije bilo okupacije, po Europi, a neki su čak otišli i u prekomorske zemlje. Dan koji će sigurno Petrinjci pamtiti po brojnim žrtvama, brojnim poginulim braniteljima, ubijenim civilima i velikoj materijalnoj šteti koja je nastala od razaranja tzv. JNA, paravojnih četničkih formacija i teritorijalne obrane grada Petrinje, govori Dumbović.

-Tadašnji stari most na Kupi, iz Austro-ugarskog doba, kraj njega stara kuća i bunker, bili su točke spasa, iako se moralo preći most na kojem su bili kao glineni golubovi na streljani. Isto tako, u kasnim večernjim satima skupina od 27 branitelja vratila se nazad u grad po naoružanje i opremu koja je u konačnici i izvučena, a još nekoliko manjih ili većih skupina branitelja nekoliko dana kasnije izlazilo je iz Petrinje. To su većinom bili pripadnici 1.A brigade, kasnije Tigrovi i dečki hvala vam na tome što ste zajedno s nama prošli pakao Petrinje, dodaje.

Nakon mise u Koloni sjećanja uputili su se do Brestovskog mosta na kojem je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima, bacanjem vijenca u Kupu.

Vijenac je s mosta bacio Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Petrinje, a “simbolika vijenca je u četiri izgubljene godine života u progonstvu za Petrinjce, od kojih mnogi nisu dočekali povratak u voljenu Petrinju i na svoj razrušeni kućni prag”, rekao je.

Prema dostupnim podacima za vrijeme napada 21. rujna poginuli su pripadnici ZNG-a Ivica Kunert, Đuro Marković i Milan Klarić. U uličnim borbama poginuli su pripadnik ZNG-a Ivan Stanić, djelatnik pričuvanog sastava MUP-a Slavko Matković, te pripadnik Odreda narodne zaštite Josip Stojanović. Kao zarobljenik strijeljan je pripadnik ZNG-a Josip Golubović, a na mostu preko Kupe za vrijeme napada srpskih pobunjenika poginuo je Tomo Pereković.

Kod Spomenika poginulim braniteljima ispred škole u Mošćenici, kod Raspela u industrijskoj zoni te kod Spomenika na mjestu pogibije Predraga Matanovića zapaljene su svijeće i održana je molitva koju je predvodio petrinjski župnik Damir Ceković.

Misu za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je ispred kapele sv. Jakova u Mošćenici sisački biskup Vlado Košić,  a koncelebrirali su petrinjski dekan Josip Samaržija i župnik Ceković. U homiliji biskup se prisjetio teških dana stradanja Petrinje i Petrinjaca, ali i istaknuo kako ovo mjesto Mošćenica velikom žrtvom hrabrih branitelja nikada nije palo u neprijateljske ruke. Biskup Košić je konačnu pobjedu Hrvatske vojske 1995.  usporedio s borbom Davida i Golijata istaknuvši da “oni koji se pouzdaju u Boga uvijek pobjeđuju”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime