FOTO Udruga slijepih SMŽ-a na prijamu u Petrinji obilježili Dan bijelog štapa

1385

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović pozvao je članove Udruge slijepih sisačko-moslavačke županije u svoj ured kako bi obilježili Međunarodni dan bijelog štapa i obećao im dobru daljnju suradnju:

“Jedna simbolika druženja, ali je potvrda dobrih partnerskih odnosa s vašom županijskom udrugom. Da vidimo što možemo kada su svi oni problemi vezani za sve ono što vi nailazite u sustavu neke stvari koje moramo zajednički odrađivati i dat jedno određeno poštovanje prema svemu onome što vi u životu prolazite, kao jedna skupina koja u društvu stvarno ima te probleme. Da vam mi pomognemo koliko možemo da ih imate što manje.Hvala na dosadašnjoj suradnji. Grad Petrinja je otvoren grad, grad koji će uvijek vama biti na dispoziciji. U bilo kojim poteškoćama, moja vrata su otvorena”.

Na dosadašnjoj suradnji s Gradom zahvalili su se predstavnici Udruge slijepih, a predsjednik ove Udruge Danko Tomanić poručio je da se svakodnevno trude educirati članove što sve gradovi u županiji mogu učiniti za dobrobit njihove udruge. Udruga slijepih članove okuplja u Dnevnom centru slijepih u Sisku gdje dolaze i korisnici iz Petrinje. Tomanić je Dumboviću najavio projekt kojim se žele javiti na natječaj iz Intervencijskog plana.

“Tu smo predvidjeli na neki način premještanje tih usluga iz Siska u Petrinju da bi te ljude u Petrinji, naše članove pa i šire ostavili tu, bliže kući, da bi u Petrinji poboljšali kvalitetu života i kvalitetu tih socijalnih usluga. Mi za to imamo kapacitete, Petrinja sigurno za to ima kapacitete. U Udruzi slijepih imamo zaposlene dvije osobe kao videći pratitelji koji rade, jedna je zaposlena preko ESF-a, a druga preko Ministarstva, jedna osoba je zaposlena u Petrinji i stalo nam je da u Petrinji imamo zapošljive ljude koji nam mogu signalizirati problematiku tih ljudi, situaciju u gradu”.

Udruga već sedam godina dodijeljuje priznanje za primjenu univerzalnog dizajna u sklopu Međunarodnog tjedna mobilnosti kojim građani prilagođavaju svoje usluge i ponudu grada svim stanovnicima grada. Tomanić je naveo i priznanje koje je osvojio Grad Petrinja.

“Prošle godine to priznanje je dobio Grad Petrinja za opremanje i uređenje kupališta. Tamo su pripremljene daktilne staze i postoji jedna mapa na Brailleovom pismu koja zapravo objašnjava lokaciju, kretanje prostorije, kako izgleda objekt i s koje mu se sve strane može prići. Ono što bih ja htio potaknuti je još veća suradnja između vašeg odjela za urbanizam koji radi na građevinskim dozvolama. Mi smo u Gradu Sisku uspjeli potaknuti upravo te urede da nas već u začetku kod idejnih projekata uključuju u neke stvari sa idejama oko pristupačnosti, jer po zakonu o građenju dva osnovna elementa moraju biti poštovana, a to su sigurnost i pristupačnost, a kada govorimo o pristupačnosti, govorimo o univerzalnom dizajnu, pogotovo neke ustanove javne namjene“.

Predsjednik Udruge slijepih kod gradonačelnika je stigao u društvu petrinjskih članova koji su za kraj gradonačelnika Dumbovića pitali može li se zamjeniti kuća na kraju Petrinje za stan u centru za lakši suživot slijepe osobe u gradu.

Gradonačelnik je članovima udruge obećao da karte za, njima zanimljive, kulturne događaje u suradnji s Gradom mogu besplatno preuzeti na šalterima lokacija. Recimo za kraj da je Natalija Anić, majka Pavla Anića koji je postao široj javnosti poznat nakon nastupa na Supertalentu, pozvala nazočne da podrže člana udruge i njihovog sugrađana na nadolazećem koncertu Sevdah u Lisinskom 6. studenoga.

[srizonfbalbum id=2924]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime