FOTO/VIDEO 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Najveća vojna pobjeda u Domovinskom ratu obilježena je na kninskom stadionu NK Dinara

145
Foto: MORH

Na središnjoj svečanosti u Kninu okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici grada i županije, pripadnici OSRH, sudionici operacije Oluja te mnogi drugi.

Foto: MORH

U znak sjećanja i zahvale svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI i predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića.

Foto: MORH

Zvonjava crkvenih zvona u 9,43 simbolično je najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja. Na jarbolu se s vrha Kninske tvrđave, kao i prije 26 godina zavijorila hrvatska zastava, što su uzvanici na stadionu NK Dinara pratili putem video linkom.

Foto: MORH

Uz podsjećanje na operaciju pročitana su imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 241, te je ispaljeno dvadeset šest počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima.

Foto: MORH

Na kraju središnje svečanosti održan je prigodni program akro grupe Krila Oluje u formaciji četiri zrakoplova.

Foto: MORH

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je obljetnicu i istaknuo kako je operacija Oluja bila jedan od najsmjelijih i najbolje organiziranih pothvata u hrvatskoj povijesti. Kazao je da je mali broj pravih ljudi stavilo na kocku svoje živote i ova pobjeda je isključivo hrvatska i čista, ona je pobjeda hrvatskog oružja, hrvatske organizacije, vjere i zanosa.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio njegov predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako je operacija Oluja bila legalna i legitimna vojna operacija. ” Mi smo narod koji je pobijedio i taj pobjednički hrvatski duh i domoljublje treba i dalje jačati”, kazao je Jandroković te pozvao na očuvanje vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država.

Foto: MORH

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Kazao je kako je poseban osjećaj doći u Knin na današnji dan jer je to prilika za prisjetiti se ponosa i pobjede. “Ostvarenom pobjedom pokazali smo da smo u teškim uvjetima uspjeli ustrojiti respektabilnu vojnu silu, stoga danas odajmo priznanje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci i policiji koji su pod vodstvom Tuđmana porazile velikosrpsku politiku Miloševićevog režima čime je dovršen rat i uspostavljen trajni mir. Zato su Domovinski rat i pobjeda u Oluji temelji suvremene hrvatske države”, poručio je Premijer.

“Obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima i svim hrvatskim braniteljima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Odajemo počast i zahvalnost hrvatskim braniteljima, a posebno sudionicima vojno-redarstvene operacije Oluja.
Važno je naglasiti kako taj rat nismo željeli! Nismo ga započeli, a nismo ga mogli niti spriječiti!
Slaveći Oluju mi ne slavimo rat, slavimo mir i slobodu!” rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Foto: MORH

Predsjednik društva logoraša srpskih koncentracijskih logora umirovljeni pukovnik Danijel Rehak istaknuo je da su sudionici Oluje udarili čvrste temelje hrvatskim granicama, kao i temelje za plodonosnu sretnu zemlju u kojoj žive sretni ljudi. “Budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je sudjelovala u povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države. Hrvatske će biti i kad nas više ne bude, a dok smo tu, smognimo snage za zajedništvo iz rata prenijeti na mlade. I mi smo bili mladi, bilo nam je teško, ali nismo odustajali. Za slobodu smo se morali boriti i zato smo u Kninu”, zaključio je Rehak.

Foto: MORH

Visoki državni i vojni uzvanici potom su se uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U večernjim je satima na Kninskoj tvrđavi predviđen i svečani koncert Orkestra Oružanih snaga RH koji će se izravno prenositi na HRT-u te potom i vatromet u čast najveće vojne pobjede Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here