GLINA: “Putevima glinske banske pukovnije”

1034

Grad Glina, nakon nekoliko godina pribavljanja projektne dokumentacije i akata o pravu gradnje, prijavit će “Program Putevima glinske banske pukovnije” Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije za apliciranje sredstava za njegovo financiranje. Partnerski sporazum danas su u glinskoj Gradskoj upravi potpisali prijavitelj i suradnici Programa.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je trajni otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga za pripremu i provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, koji je dio Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.

Grad Glina u proteklih nekoliko godina pribavio je projektnu dokumentaciju i akte o pravu gradnje za nekoliko projekata koje će pod zajedničkim nazivom “Program Putevima glinske banske pukovnije” aplicirati za sredstva iz navedenog Operativnog programa.

Cilj ovog Programa je vrednovati, prezentirati i staviti u turističku funkciju četiri stoljeća povijesti koja su presudno obilježila povijest Gline, glinskog kraja i Banovine. Povijest Banske krajine i Prve glinske pukovnije izuzetno su važne i iznimno reprezentativne sastavnice cjelokupne povijesti Vojne krajine i Hrvatske.

Prijavitelj je Grad Glina, a gradonačelnik Stjepan Kostanjević smatra kako bi ovo mogao biti prvi korak ka oživljavanju povijesnih znamenitosti našeg Grada.

Partneri u ovom programu su Društvo Terra banalis i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Terra banalis kao društvo ne postoji dugo, ali u pripremi ovog Programa njegovi članovi sudjeluju od njegovog samog početka. Kao znanstvenici entuzijasti željeli smo doprinijeti društvenom i socijalnom razvoju Grada Gline, rekla je dr. sc. Nataša Štefanec.

Doktorica Štefanec poželjela je sadašnjoj gradskoj upravi, kao i svim ostalim sudionicima u ovom programu, puno sreće i uspjeha u daljnjoj realizaciji ovog Programa. Zadovoljstvo Programom izrazio je i direktor Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije Željko Lenart.

A upravo zbog prirodnog, kulturnog i povijesnog bogatstva koje Glina ima, Lenart smatra kako je šteta što Grad Glina nema svoju turističku zajednicu kojoj se nada i zamjenica glinskog gradonačelnika dr. Sanja Štingl Vlašić.

A temelji za razvoj turizma kao nove gospodarske djelatnosti u Gradu Glini kroz ovaj “Program Putevima glinske banske pukovnije” stvorit će se predviđenim preuređenjem zgrade Kapelnikov stan u funkcionalni moderni muzej te Referentni i interpretativni centar za povijest Vojne krajine; uređenjem zgrade Stare Pošte u turistički i informativni centar s uredima za dugo planiranu i nadasve nužnu turističku zajednicu i izložbeno-galerijski prostor; pokretanjem završnih radova na prezentaciji Crkvišta – memorijalnog mjesta župne crkve Sv. Ivana Nepomuka iz vojno-krajiškog razdoblja, te prostornim povezivanjem – poučnom stazom – tih triju cjelina kroz prostor glavnog gradskog perivoja bana Jelačića, inače parka koji je bio središte krajiškog vojnog i društvenog života. Poučnom stazom Putevima glinske banske pukovnije“, koja bi započinjala kod Kapelnikovog stana, obilježilo bi se ukupno 20 pozicija u Gradu Glini vezanih za razdoblje Vojne krajine.

Konzultantske usluge u ovom Programu odradio je Inženjerski ured Uljanik iz Petrinje. Tomislav Kadić iznio je njegove glavne ciljeve.

Ukupna vrijednost Programa je 11.297.231,08 kn, kaže Kadić i nastavlja. 

I prof. dr. sc. Vladimir Čavrak smatra da je ovo jedna jako dobra priča za Glinu koja bi mogla biti primjer i drugim lokalnim zajednicama. 

Dodajmo i kako bi se provedbom ovog Programa, osim očuvanja glinske kulturne baštine, odnosno revitalizacije njenih kulturno-povijesnih znamenitosti, moglo doprinijeti i uređenju urbane cjeline Gline te povećanju društvenog standarda njenih stanovnika kroz poticanje raznih uslužnih i ugostiteljskih djelatnosti, brendiranje i prodaju lokalnih proizvoda te povećanje broja zaposlenih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here