U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u Taborištu nedaleko Petrinje, 9. prosinca je otkriveno spomen obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata.

Na području Taborišta iz jedne masovne i više pojedinačnih grobnica ekshumirano je 12 žrtava, branitelja i civila, od kojih tri nisu identificirane. Jedinstveno spomen obilježje “Golubicu”, sedmu na području Petrinje, a 77. u zemlji, otkrili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Davorka Tutić, kći jedne od ekshumiranih žrtava iz masovne grobnice.

Kao izaslanik Predsjednice RH svečanosti je bio nazočan predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, pukovnik Ivan Krupec, koji je spomenuo kako bez žrtava, poput ovih u Taborištu, koje su bile spremne na najveću žrtvu, danas ne bi bilo Hrvatske. Upozorio je da su mnogi zločinci ostali do danas nekažnjeni te naglasio kako „ne želimo budućnost u kojoj će laž zamijeniti istinu, a zaborav sjećanje“.

„Kao Kršćani, dužni smo praštati, ali opravdano se pitamo kome oprostiti? Je li netko izrazio kajanje i zatražio oprost? Jesu li priznali zločin što su ga počinili na hrvatskim narodom i građanima drugih naroda i vjera u vrijeme kada su nas napadali i ubijali? U  mnogim slučajevima ne znaju se počinitelji tih neljudskih zločina samo zato što oni koji su bili očevici ne žele otkriti njihova imena. Ne žele otkriti podatke o našim nestalim braniteljima i civilima mada je to jedini način da se agonija onih koji već gotovo tri desetljeća tragaju za posmrtnim ostacima svojih bližnjih prekine i da nađu mir. Kome onda i kako oprostiti? Za oprost je potrebno prije svega priznanje krivnje i pokajanje, a toga nažalost nema“, rekao je Krupec.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je nazočne pozdravio u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izrazio je duboku sućut članovima obitelji pogubljenih mještana i podsjetio da su u Taborištu ubijani i stariji civili te da je i ovdje neprijatelj još jednom bešćutno dehumanizirao žrtve.

„Otkrivanjem ovog 77. spomen-obilježja obilježavamo 123. mjesto masovne grobnice u Republici Hrvatskoj i odajemo počast onima koje smo ovdje pronašli, a njihovim obiteljima i mještanima sela Taborište izražavamo duboku zahvalnost. Iako je od tih masovnih četničkih zločina nad Hrvatima prošlo više od četvrt stoljeća, svima su nam živa sjećanja na tu tragediju, na stradanja, a ponajviše članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila. Nametnuti rat razorio je mnoge obitelji, odnio mnoge nevine žrtve i bolna su sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje i civile Sisačko – moslavačke županije.  Posebno stradanje osjetila je ova županija koja je, nažalost, druga po redu nakon Vukovarsko-srijemske županije“, istaknuo je ministar Medved.

Na velika stradanja u Sisačko-moslavačkoj županiji podsjetio je i župan Ivo Žinić, inače izaslanik  predsjednika Hrvatskog sabora.

„Više od 560 hrvatskih branitelja stradalo je u Domovinskom ratu i 1600 civila. Prevelika je to cijena. Moramo se zapitati je li Hrvatska morala proći ovako težak put kroz svoju povijest da bi danas imali samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku? Nismo li mogli možda proći kao i neke druge države i neki drugi susjedi koji su svoje razdruženje i stvaranje nacionalnih država prošli mirnim putem? To je nešto što se moramo zapitati. Nažalost, mračni umovi ljudi koji su zajedno s ovim ljudima, koji su ovdje ubijeni, živjeli su napravili taj zločin. Rujan i listopad pa i čitavi završetak ’91. godine zavio je ovaj kraj u crno“, rekao je župan Žinić.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović naglasio je kako pokapanje nevinih žrtava u masovnu grobnicu na mjestu petrinjskog odlagališta otpada dovoljno govori o bešćutnosti počinitelja.

„Na ovim prostorima se stvarala domovina. Ovdje smo dali svoju krv i ovdje smo izgubili svoje najbliže. Moramo jasno reći svima koji nas ponekad možda i ne vide da smo mi smo tu i ostajemo ovdje. Mi Hrvati na ovom području nemamo rezervni položaj , ovo je naš položaj bio i ostao, u njemu ćemo ostati braniti i stvarati sve ono što može čovjeka činiti čovjekom, zajedničkim životom i s vjerom u bolju budućnost. Za sve generacije koje dolaze moramo obilježiti ova mjesta i dati svoj naklon i uvijek osjećati ono što je najvažnije, ljubav prema onima koji su ugradili svoje živote u temelje domovine“, poručio je Dumbović.

Nakon zajedničke molitve i blagoslova spomenika, uz vojne počasti, brojna su izaslanstva i članovi obitelji žrtava podno spomen obilježja „Golubice“ položila vijence i zapalila svijeće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here