Gorska kuharica čuva tradicijske recepte od zaborava

„Gorska kuharica“ na 96 stranica donosi tradicionalne recepte s područja sela Gora, Sibić, Župić i ostalih naselja na području Banovine

1665

Udruga žena Gora-Sibić održala je 12. prosinca u petrinjskoj Zelenoj kući promociju svoje „Gorske kuharice“.

Naime, vrijedne su članice Udruge žena Gora-Sibić, nakon mnogo pripreme, sakupljanja, kuhanja i marljivog rada objavile „Gorsku kuharicu“ koja na 96 stranica donosi tradicionalne recepte s područja sela Gora, Sibić, Župić i ostalih naselja na području Banovine, istaknula je predsjednica Udruge Štefica Tominović.

„Gorska kuharica je zapravo inicijativa naše Udruge još od prije nekoliko godina. To je tada bila samo zamisao i ideja, no drago nam je da smo je prošle godine uspjeli i ostvariti. Nije bilo lako jer, kao što znate, u svakoj inicijativi i u svakom realiziranom projektu, treba trud i volja te rad pojedinaca. Tako smo se i mi nekako uspjele skupiti i odraditi taj veliki posao 2017. godine kada smo išle u domaćinstva i prikupljale recepte u mjestu Gora, Sibić, Novo Selište i okolnim selima. Recepte smo skupile od starije generacije, baka i mama koje u svojim domaćinstvima kuhaju po onim starinskim i tradicijskim receptima. Ti recepti nalažu da jedemo onu hranu koja je iz našeg podneblja, to je tradicijska prehrana kao oblik zdrave prehrane“, kazala je Tominović.

Prvih 50 primjeraka „Gorske kuharice“, koje je Udruga tiskala s početnim financijskim sredstvima od Grada Petrinje je brzo rasprodano pa su se odlučili na tiskanje dodatnih 100 komada.

„Prošle smo godine krenule prikupljati donacije. Zahvaljujem se ovom prilikom ponovno Gradu Petrinji, Sisačko-moslavačkoj županiji i Veteranskoj ambulanti Glina koji su nam donirali sveukupno pet tisuća kuna koje su nam bile dostatne za tisak dodatnih 100 komada koje se sada nalaze u prodaji u Udruzi žena Gora-Sibić i u Zelenoj kući“, rekla je Tominović napomenuvši kako „Gorsku kuharicu“ možete pronaći i u digitalnom obliku.

Budući da smo u suradnji s kreativnom agencijom D point grafički pripremile ovu kuharicu da izgleda predivno i u elektronskom obliku, odlučili smo olakšati njezinu diseminaciju tako da smo je objavili i na Facebook stranici Udruge. Oni koji je nemaju u tiskanom obliku, iako je on praktičniji kad se kuha, mogu je pogledati i na Facebook stranici Udruge i olakšati si kuhanje“, ističe Tominović.

S obzirom na to da Udruga žena Gora – Sibić promiče kulturnu baštinu, izdavanje “Gorske kuharice” vide kao način očuvanja nematerijalne kulturne baštine petrinjskog područja, dodala je Tominović naglasivši kako su jako ponosni na to i nadaju se da će “Gorska kuharica” pomoći da tradicijski recepti ne odu u zaborav, da se prenose s koljena na koljeno i da ostanu u nasljeđe petrinjskom području i svim budućim generacijama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime