VIDEO – Grad Petrinja partner na dva međunarodna projekta

533

Obilježavajući Dan Europe u Maloj gradskoj vijećnici predstavljene su aktivnosti Grada Petrinje na programu međuregionalne suradnje URBACT III. Grad Petrinja ušao je u program među 10 gradova iz Hrvatske, a kao jedan od partnera na čak dva projekta: „City Centre Doctor“ i „Agri-Urban“ te je potvrđen nastavak projekata za 2. fazu.

Izrazito ponosan na navedeno je i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

URBACT III najbolji je europski program teritorijalne suradnje kojem je cilj poticanje održivog integriranog urbanog razvoja u gradovima diljem Europe. Grad Petrinja je partner na dva URBACT projekta.

Cilj projekta „AGRI-URBAN“ je razvijanje mreže gradova koja će preispitivati poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju u malim i srednjim gradovima u svjetlu novih trendova koji se javljaju rezultirajući novim mogućnostima na tržištu rada, razvoja malog i srednjeg poduzetništva i veze urbanog-ruralnog, rekla nam je Edisa Mašinović, viša stručna suradnica za koordinaciju projekata Grada Petrinje, i nastavila… 

Katarina Ivančić, koordinatorica Urbact lokalne grupe objasnila je kako je cilj projekta „City Centre Doctor“ poticanje inovacija u centrima malih gradova s ciljem zadržavanja lokalnih običaja, privlačenja novih poslova i stvaranja radnih mjesta. 

Ovo je veliki uspjeh za Petrinju, smatra Lana Modrovčić Ljubojević, direktorica petrinjske Razvojne agencije “Petra”.

Inače, trenutno Grad Petrinja priprema i dva velika EU projekta koji se prijavljuju na program prekogranične suradnje, a koje je predstavila Željka Tonković, viša stručna suradnica u Petrinjskoj razvojnoj agenciji „PETRA“.

Tonković je objasnila i način financiranja ovih projekata …

Inače, akteri ove priče za kraj su naglasili i kako je sudjelovanje Grada Petrinje na projektima međuregionalne suradnje veliki izazov, ali i iskustvo koje im daje „zeleno svjetlo“ za suradnju u ostalim programima Europske Unije te na projektima međunarodne razine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime