Gradonačelnik organizirao prijem petrinjskih srednjoškolaca – aktivista ‘Prosvjeda za klimu’

Gradonačelnik Dumbović organizirao je, u Maloj vijećnici Grada Petrinje, prijem učenika Srednje škole Petrinja...

788

Gradonačelnik Dumbović organizirao je, u Maloj vijećnici Grada Petrinje, prijem učenika Srednje škole Petrinja zajedno s njihovom mentoricom Ljubicom Škorić Drndelić, povodom „Prosvjeda za klimu“ koji su učenici organizirali. Na koji način Grad Petrinja brine o očuvanju okoliša, pojasnio je gradonačelnik Dumbović.

“Grad Petrinja je nastojao da kroz svoju strategiju napravi nešto što je energetski, ekološki, efikasno i ekonomski prihvatljivo da imamo bolji život i odgovornost prema prostoru u kojem živimo. Mi smo prije 2,5 godine bili prvi energetski grad, izuzetno smo puno uložili u sustav koji je vezan za obnovu pročelja i fasada, oko 380 obiteljskih kuća, 20-tak zgrada, to je jedan energetski život grada gdje smo povukli preko 60 milijuna kuna.”

Tijekom proteklog tjedna, u Srednjoj školi Petrinja održavao se ‘Ekološki tjedan’ o čemu je nešto više rekla Ljubica Škorić Drndelić, profesorica stručnih predmeta.

“Prošli tjedan smo imali ‘Ekološki tjedan’ u kojem smo učenike doista pokušali animirati i na području zaštite zraka, zemlje, odnosno tla i vode, te osvijestiti kako oni sami mogu utjecati na to. Mi već godinama u školi razdvajamo otpad – papir i plastiku, uvijek skupljamo otpad kada su neke akcije, tako da se nadamo da preko djece uspijevamo djelovati i na odrasle, odnosno njihove obitelji.”

Pitanje gradonačelniku uputila je učenica Srednje škole Petrinja, Lucija Meničanin.

“Pitanje je vezano za otpad koji dolazi iz prirode, a koji se ne odvaja – poput grana i slično. – Prirodni otpad se uvijek može iskoristiti. Kroz jednu pozitivnu energiju, kroz jednu dobru studiju treba napraviti pogone da možemo grijati čak i zgrade. Tu ima više faza struke gdje trenutno očekujemo određene natječaje kako bi mogli aplicirati za određena sredstva.”

Ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić rekao je kako je donesena četverogodišnja strategija razvoja Škole kojoj je pitanje ekologije jedno od važnijih.

“S obzirom da imamo prehrambene tehničare, te voćare, vinogradare, vinare i cvjećare kao poljoprivredna zanimanja, svakako nam je ekološka proizvodnja na prvome mjestu. Zatim smo u strategiji kao važne zadatke naveli energetsku učinkovitost i razdvajanje otpada. Vjerujem da ćemo kroz sljedeću godinu ili dvije uspjeti ugraditi specijalne kontejnere kojima ćemo omogućiti da se to radi na području zgrade škole i dvorišta.”

Tomislav Latin, viši stručni suradnik za zaštitu okoliša u Gradu Petrinji, istaknuo je kako se Grad Petrinja, i ove godine, pridružio akciji Svjetskog fonda za prirodu – ‘Sat za planet Zemlju’.

“Ovu subotu, 30. ožujka od 20.30 do 21.30 sati, ugasit će se javna rasvjeta u užem centru grada Petrinje kako bi se ukazalo na štetnost klimatskih promjena i nadamo se da ćemo barem na jedan način utjecati na ljude da uvide nepovoljan utjecaj tih promjena.” – pojasnio je Latin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime