Dolaskom hladnijih dana mijenja se i prehrana, organizam instinktivno traži hranu bogatu vitaminima pa umjesto brzinskih jela radije biramo jela na ‘žlicu’.

Grah s kiselim kupusom tako se često nađe na jesenskom meniju, vrlo ga je jednostavno pripremiti i što je najvažnije – može se jesti više dana, pa ste neko vrijeme mirni s kuhanjem :)

Potrebno

  • 1/2 glavice mladog kupusa
  • 400 g graha (domaćeg ili kupovnog ‘iz konzerve’)
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 jušna žlica pasirane rajčice
  • 1 jušna žlica mljevene slatke paprike
  • 1 čajna žličica mljevene ljute paprike (ukoliko preferirate ljuto prilagodite si omjere, pa tako možete staviti jušnu žlicu ljute, a čajnu žličicu slatke mljevene paprike)
  • 2 lovorova lista
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1-2 žlice octa
  • suho meso, buncek, kobasice ili slanina po želji ( recept s fotografije pripremljen je s kobasicama narezanima na kolutiće te hamburger slaninom narezanom na šnite)
  • sol, papar ( po želji možete dodati i čili papričice)

Zaprška

  • 2 žlice brašna
  • 3 žlice ulja
  • 1 čajna žličica Vegete
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice mljevene paprike (slatke ili ljute, po želji)
  • 1/2 žličice pasirane rajčice

Priprema (s grahom ‘iz konzerve’)

  1. Usitnitnjeni luk i nasjeckanu  mrkvu stavite u lonac, dodajte 1 dl vode i kratko propirjajte potom dodajte meso
  2. Nakon što luk i mrkva omekšaju dodajte sitno rezani kupus
  3. Dodajte začine (sol, papar, mljevenu papriku), pasiranu rajčicu pa podlijte vinom
  4. Pirjajte dok kupus ne omekša pa dodajte ocat
  5. U lonac potom dodajte ocijeđeni grah (nije ga potrebno prethodno termički obraditi) i lovorov list, zatim vode tako da svi sastojci budu prekriveni
  6. Kada voda proključa dodajte zapršku pa kuhajte na laganoj vatri cca 1 sat

Priprema zaprške

  • U tavu stavite brašno i ulje,  dobro miješajte na srednje jakoj vatri par minuta, odnosno dok brašno ne promijeni boju
  • Dodajte Vegetu, mljevenu papriku, pasiranu rajčicu pa miješajte na srednje jakoj vatri cca 3 minute da se sastojci povežu u kompaktnu smjesu
  • Izlijte u lonac i lagano promiješajte

Priprema (s domaćim grahom)

  1. Dan prije kuhanja grah dobro operite i namočite u vodu preko noći (bilo bi dobro barem dva puta promijeniti vodu kako bismo smanjili udio oligosaharida koji uzrokuju nadutost)
  2. Grah stavite u lonac dodajte lovorov list pa kuhajte na laganoj vatri
  3. U tavu dodajte sjeckani luk i mrkvu pa pirjajte dok ne omekšaju, dodajte kiseli kupus, meso, začine (sol, papar, mljevenu papriku), pasiranu rajčicu pa podlijte vinom i pirjajte dok kupus ne omekša
  4. Sve to pažljivo prebacite u lonac s grahom, promiješajte, pa kada voda proključa dodajte zapršku
  5. Kuhajte cca sat vremena

U slast!

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here