Dolaskom hladnijih dana mijenja se i prehrana, organizam instinktivno traži hranu bogatu vitaminima pa umjesto brzinskih jela radije biramo jela na ‘žlicu’.
Grah s kiselim kupusom tako se često nađe na jesenskom meniju, vrlo ga je jednostavno pripremiti i što je najvažnije – može se jesti više dana, pa ste neko vrijeme mirni s kuhanjem :)
Potrebno
- 1/2 glavice mladog kupusa
- 400 g graha (domaćeg ili kupovnog ‘iz konzerve’)
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 jušna žlica pasirane rajčice
- 1 jušna žlica mljevene slatke paprike
- 1 čajna žličica mljevene ljute paprike (ukoliko preferirate ljuto prilagodite si omjere, pa tako možete staviti jušnu žlicu ljute, a čajnu žličicu slatke mljevene paprike)
- 2 lovorova lista
- 1 dcl bijelog vina
- 1-2 žlice octa
- suho meso, buncek, kobasice ili slanina po želji ( recept s fotografije pripremljen je s kobasicama narezanima na kolutiće te hamburger slaninom narezanom na šnite)
- sol, papar ( po želji možete dodati i čili papričice)
Zaprška
- 2 žlice brašna
- 3 žlice ulja
- 1 čajna žličica Vegete
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevene paprike (slatke ili ljute, po želji)
- 1/2 žličice pasirane rajčice
Priprema (s grahom ‘iz konzerve’)
- Usitnitnjeni luk i nasjeckanu mrkvu stavite u lonac, dodajte 1 dl vode i kratko propirjajte potom dodajte meso
- Nakon što luk i mrkva omekšaju dodajte sitno rezani kupus
- Dodajte začine (sol, papar, mljevenu papriku), pasiranu rajčicu pa podlijte vinom
- Pirjajte dok kupus ne omekša pa dodajte ocat
- U lonac potom dodajte ocijeđeni grah (nije ga potrebno prethodno termički obraditi) i lovorov list, zatim vode tako da svi sastojci budu prekriveni
- Kada voda proključa dodajte zapršku pa kuhajte na laganoj vatri cca 1 sat
Priprema zaprške
- U tavu stavite brašno i ulje, dobro miješajte na srednje jakoj vatri par minuta, odnosno dok brašno ne promijeni boju
- Dodajte Vegetu, mljevenu papriku, pasiranu rajčicu pa miješajte na srednje jakoj vatri cca 3 minute da se sastojci povežu u kompaktnu smjesu
- Izlijte u lonac i lagano promiješajte
Priprema (s domaćim grahom)
- Dan prije kuhanja grah dobro operite i namočite u vodu preko noći (bilo bi dobro barem dva puta promijeniti vodu kako bismo smanjili udio oligosaharida koji uzrokuju nadutost)
- Grah stavite u lonac dodajte lovorov list pa kuhajte na laganoj vatri
- U tavu dodajte sjeckani luk i mrkvu pa pirjajte dok ne omekšaju, dodajte kiseli kupus, meso, začine (sol, papar, mljevenu papriku), pasiranu rajčicu pa podlijte vinom i pirjajte dok kupus ne omekša
- Sve to pažljivo prebacite u lonac s grahom, promiješajte, pa kada voda proključa dodajte zapršku
- Kuhajte cca sat vremena
U slast!
Što ostane od graha iz konzerve nakon sat kuhanja?