Gradonačelnik Dumbović upriličio prijam za dobitnike bespovratnih sredstava iz Intervencijskog plana

Dodijeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 13.001.830,34 kuna

1339
Foto: Facebook Rad za naš grad

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović sa svojim najbližim suradnicima održao je prijam za poduzetnike koji su na temelju Javnog poziva Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji sklopili ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava.

Foto: Facebook Rad za naš grad

U obraćanju prisutnim poduzetnicima Gradonačelnik je istaknuo kako su upravo mali i srednji poduzetnici jedni od najvećih i najsnažnijih partnera Gradu i čine jedan od najsamostalnijih slojeva društva: „Naš proračun je bio mali, nekih 70 milijuna kn i bio je sam sebi svrha. Danas je naš proračun 420 milijuna kuna upravo zbog sredstava iz pilot projekta pet gradova zahvaćenih ratom u kojem smo mi bili najspremniji grad unatoč problemima koji su posljedica nerazumijevanja precentralizirane države. Država je i u ovoj korona krizi svojom fiskalnom politikom i mjerama poduzetnicima pomagala na račun jedinica lokalne samouprave.“, naglasio je Dumbović misleći na oslobađanje od poreza na dohodak koji je glavni izvor financiranja lokalnih jedinica samouprave te dodao da nije dobro da država vodi politiku na račun lokalne samouprave.

Osvrnuo se na velike probleme i nerazumijevanje koje je Grad Petrinja imao prilikom provedbe Intervencijskog plana temeljem kojeg su danas u Gradu Petrinji u provedbi projekti vrijednosti skoro 100 milijuna eura te dodao: „Razumijem da se nekad, iako činiš jako puno, to ne prizna, ali na kraju je bitno je da će tih 100 milikuna eura ostati kao trajna vrijednost u Gradu. Hvala vam što ste i vi dio ove lijepe priče i što dajete ono što je sadržaj života u kojem brinete ustvari o cijelom društvu.“

Foto: Facebook Rad za naš grad

Natječaj Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji vrijedan je 25 milijuna kuna (21.250.000,00 HRK bespovratnih sredstava), a više o samom natječaju rekla je pročelnica UO za EU fondove i razvoj Grada Petrinje Edisa Mašinović: „Od ukupno 82 prijave projekata malih i srednjih poduzetnika na natječaju iz intervencijskog plana Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji dosad su ugovorena 23 projekta, ukupne vrijednosti 16.707.882,11 HRK. Dosad su dodijeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 13.001.830,34 HRK. Prijave su bile moguće na tzv. 2 LOT-a, mali za de minimis potpore do 85% sufinanciranje projekata, vrijednosti 30.000,00 – 500.000,00 HRK i veliki za regionalne potpore do 35% sufinanciranja za srednja i 45% za mala poduzeća, za projekte vrijednosti 500.000,00 – 3.000.000,00 HRK. Svi ugovoreni projekti su dobili de minimis potpore. Regionalnu potporu je zatražio i dobio jedan korisnik. MRRFEU je tijekom ožujka donijelo još nekoliko odluka o financiranju pa se uskoro očekuje i ugovaranje preostalih projekata po ovom natječaju jer su neiskorištena sredstva regionalnih potpora prebačena na de minimis, kako bi se ugovorio što veći broj projekata.“ Mašinović je istaknula kako je Grad Petrinja u Intervencijskom planu 71 milijun kuna namijenio za razvoj poduzetništva, od čega je 25 milijuna, odnosno skoro trećina ovim javnim pozivom izdvojena za male i srednje poduzetnike.

Foto: Facebook Rad za naš grad

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić nagasio je da je Grad Petrinja u zadnjih desetak godina među prvima u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetništvo, poljoprivrednike, obrtnike. Objasnio je kako Grad ima dva programa potpora za poduzetnike. Prvi je projekt „Dodjela bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva u gradu Petrinji“ u sklopu Intervencijskog plana Grada Petrinje čije aktivnosti su razni oblici poticaja ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, a koji je trenutno u provedbi u smislu otvorenog natječaja Grada Petrinje: „Za sad ima preko 50 prijava gdje je spremo oko 15 ugovora za potpisivanja koje ćemo ovih dana organizirati za one koji su podnijeli zahtjeve za 2019. godinu. Ono što je bitno je da se već tri godine borimo s Ministarstvom rada oko dokazivanja legitimnosti Grada Petrinje da dodjeljuje takvu vrstu potpora, što smo uspjeli dokazati.“

Marić je dodao da je drugi program koji Grad provodi poticanje gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja gdje svako tko nešto radi može ponesti zahtjev i dobiti nekakvu vrstu potpore Grada Petrinje. Ove godine u proračunu je za tu svrhu rezervirano oko 12.670.000,00 HRK.

Foto: Facebook Rad za naš grad

U ime poduzetnika na kraju se obratio Želimir Krmpotić, vlasnik Obrta „Drvo-štit“, jedan od poduzetnika koji je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji je zahvalio Gradu Petrinji i gradonačelniku Dumboviću što su ova sredstva uložili u one koji stvaraju nove vrijednosti čime oplemenjuju društvo u cjelini: „Ne bismo mogli uložiti ovakva sredstva da ih nismo dobili iz ovog Intervencijskog plana. Vidimo po projektima da su obuhvaćene sve grane poduzetništva i svi su mogli sudjelovati u natječaju koji je transparentan.“

Krmpotić je u osobno ime zahvalio Petrinjskoj razvojnoj agenciji koja mu je pomogla u uspješnoj prijavi njegovog projekta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime