Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović primio je 25. listopada Šteficu Grubar i Valentina Valenta koji su osmislili glineni suvenir za kojeg gradonačelnik smatra da ga treba staviti u ponudu suvenira petrinjske Zelene kuće.

Naime, u sklopu projekta „Revitalizacija lončarstva“, kojeg provodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u partnerstvu s Udrugom GRAK, Petrinja je sredinom svibnja dobila Glinenu priču, radionicu u kojoj se stvaraju unikatni uporabni predmeti od gline. Jedan od radova nastao na edukaciji koju je vodio poznati petrinjski lončar Valentino Valent, a koji je izradila Štefica Grubar, završio je kao dar u rukama petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića. Riječ je o petrinjskom simbolu – stucki u  koju su ukomponirane figurice u narodnim nošnjama te stihovi poznate petrinjske pjesme Vijala se bijela loza vinova.

„Bio sam impresioniran prije nešto više od 20– tak dana kada sam na poklon dobio jedno lijepo, dobro djelo gdje u kojem Štefica i Valentino zajedno pokazuju koliko su sposobni,  kreativni i nadareni, a ono što je najvažnije, ta jedna kreativnost daje poruku naše dugogodišnje baštine koju su stvarali naši preci. Mislim da ovakve dobre ideje imaju budućnost i Grad u tome želi biti partner, da stvorimo dobre uvjete za sve buduće generacije kako bi jedna velika inspiracija još više dolazila do izražaja. Taj jedan poziv je Štefica osjetila, imala ga je u sebi,a sve je to dovelo do nečega što je na kraju odličan proizvod“, kazao je Dumbović.

Štefica Grubar, članica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ gradonačelniku je ispričala kako kreće čitava priča oko suvenira koji mu je darovala.

„Priča kreće tako što je Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, u suradnji s Udrugom Grak, organizirala tečaj s glinom kod gospodina Valenta u lončarstvu Val i tu smo mi kao članovi Udruge mogli doći na tečaj gline. Tu sam upoznala Valenta, upoznala sam glinu i pokušala nešto s njom raditi. Otkrila sam da nešto mogu, da sam u stvari kreativna i da mogu neke stvari napraviti. To se jako svidjelo i meni i Udruzi, a na kraju i gospodinu Valentu. Kad sam ga pitala što bih ja izradila kao poklon, on mi je pomogao savjetom i tako smo došli do ove stucke s figuricama. Gradonačelnik je, kad je vidio svoj poklon, reagirao tako da mu se ideja svidjela i da je treba razvijati, pretvoriti u neku daljnju suradnju. Ja tu vidim nekakvu budućnost, da bih ja mogla nešto tako možda i raditi“, rekla je Grubar.

Valentino Valent je izrazio zadovoljstvo radionicama koje je vodio, a koje su pokazale kako Petrinja i danas ima brojne talente za rad s glinom. Uz Šteficu, izdvojio je i Silivija Radoševića za kojeg je ustvrdio kako je pokazao izvanredan talent za rad na lončarskom kolu. Stoga je ovo dobra priča, ustvrdio je Valent, jer su kroz radionice otkrili dva velika talenta. Valent je ustvrdio kako možda još i nisu u potpunosti svjesni koliko kvalitetan materijal imaju i koliko kvalitetne ljude koji su u stanju od te petrinjske gline nešto kvalitetno i proizvesti.

„Od vas očekujem jednu potporu u daljnjem razvoju toga svega skupa. Mi planiramo raditi i prostor gdje bi onda, u sklopu projekata, našli financiranje za glinu i ostalo, gdje bi radili s osobama s posebnim potrebama, PTSP – om, umirovljenicima, djecom, da sve njih skupa obučimo radu s glinom. Mislim da je to jedna grana koju treba njegovati. Imamo dobre temelje za razviti jedan brend suvenira. Mnogi se sjećaju kako je prije rata ovdje bila jedna mala tvornica, takoreći proizvodnja suvenira i to je imalo plasman na prostoru čitave bivše države. Danas nam se turizam razvija svakodnevno sve više i više i stvarno postoji veliki prostor za plasman ovakvih proizvoda. To ne mora biti samo ovakav suvenir, ideje i mogućnosti su brojne. Štefica je radila čak i dubrovačku nošnju. To su takvi detalji, to je takav talent da ne smije stati na ovome. Pomoći ću joj maksimalno, materijalom, pečenjem, koliko god mogu, samo neka radi. Napravit ćemo i neku izložbu ovdje u Petrinji. Ovi su proizvodi toliko fantastični da mi je žao što ovaj talent nismo otkrili puno ranije“, zaključio je Valent.

No u konačnici, svi su zadovoljni da je ipak otkriven, a radit će i na otkrivanju novih, sve kako bi se u Petrinji nastavila tradicija izrade predmeta od gline te kako bi ona i dalje nosila ponosni naziv grad lončarstva.

Foto: Grad Petrinja

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here