Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora

U sisačkom Velikom Kaptolu predstavljeno drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje monografije

311

U povodu 10. hodočasničkog spomen-pohoda u Gvozdansko u sisačkom je Velikom kaptolu 10. prosinca predstavljeno drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje monografije „Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora“, autora Damira Borovčaka.

Knjiga sadrži istraživački i putopisni prikaz povijesnog događaja i sadašnju tradiciju godišnjeg obilježavanja u Gvozdanskom, a novo izdanje monografije dolazi na 264 stranice te je obogaćeno s više od dvjesto fotografija. O monografiji i događajima vezanim uz hodočašća, kako u Gvozdansko tako i u Zrin, govorili su sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, umirovljeni poručnik HV-a Miljenko Bađun, umirovljeni satnik HV-a Ivica Matošević te autor.

„To je drugo dopunjeno izdanje nakon 2012. kada je izašlo prvo izdanje koje je zapravo vezano na bibliografske podatke, na povijesne činjenice. Ja ističem da ja nisam izumio toplu vodu po tom pitanju, niti sam povjesničar, nego da su svi prije mene pisali, ali ja sam u nekom kontekstu vremena to sjedinio i prepoznao kao jedan izuzetan događaji u hrvatskoj povijesti. Tako je nastalo prvo izdanje 2012. godine. I jednostavno je došlo do toga da se prvo izdanje potrošilo i da je stalno bilo upita gdje se knjiga može nabaviti. Nju se nije moglo nabaviti jer je bila rasprodana. Nisam želio ići samo na reprint drugoga izdanja, nego sam ga želio proširiti. Proširio sam ga s onim događajima koji su se događali kasnije, kroz sedam godina, a kroz to vrijeme događala su se hodočašća. Ove godine ćemo po 10. put hodočastiti u Gvozdansko.  Sve to je sjedinjeno s onim prvim izdanjem, fotografijom i slikama, tekstovima koji su uzeti i s portala Sisačke biskupije, kao i mojih vlastitih tekstova koje sam objavljivao za portal Hrvatskog kulturnog vijeća i još nekih tekstova mojih kolega koji su o tome pisali. Sve što smo našli u ovih deset godina objedinjeno je u ovom drugom izdanju“, kazao je Borovčak.

VEZANE VIJESTI
Potpore za promidžbu, organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u poljoprivredi

Gvozdansko je spomen na hrvatsko velejunaštvo i sjećanje na 13. siječnja 1578. godine kada su hrvatski branitelji snažnu tursku posadu dočekali smrznuti na zidinama utvrde, ne prihvativši nikakve, pa ni ublažene uvjete predaje. I sam neprijatelj, potresen žrtvom, odlučio je da branitelji budu dostojanstveno pokopani po katoličkom vjerskom obredu. Nažalost, to mjesto na Badnjak 1941. godine žrtva je četničkih zločina, spominje se 55 smrtno stradalih. Žrtve nisu izbjegnute ni 1991. godine u Domovinskom ratu, između ostalog, i s trojicom izgorjelih mještana. Zbog svih tih stradanja, ali i hrabrosti, Gvozdansko je simbol velejunaštva hrvatskog naroda koje ne smije nikada biti zaboravljeno. Smatra to i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je nazočio predstavljanju monografije.

VEZANE VIJESTI
Dan poduzetništva Općine Lekenik - drugi susret poduzetnika i institucija

„Vrijedna je ovo knjiga koja je opisala jedan događaj iz naše povijesti koji nažalost nismo dovoljno poznavali. Moram priznati da prije dvadesetak ili više godina ni sam nisam znao za ovu bitku. Nažalost, ona nije nikada kao takva učena u povijesti koju smo mi sada učili. Knjiga Damira Borovčaka Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora doprinos je promociji jednog događaja iz naše povijesti. Svaki Hrvat, svaki stanovnik naše države trebao bi znati za ovaj događaj i trebao bi doći u Gvozdansko i pokloniti se tom neviđenom junaštvu“, istaknuo je Žinić te dodao kako ono što su pokazali branitelji Gvozdanskog, kao i branitelji u Domovinskom ratu i danas treba svima biti uzor.

VEZANE VIJESTI
Kupujmo lokalno sada i putem web-shopa

„Velika je cijena kroz hrvatsku povijest plaćena za slobodnu i neovisnu državu i moramo to znati cijeniti,  moramo to prenijeti na mlade. I Gvozdansko i bitka kod Siska 1593., ali i ono čime se najviše ponosimo, naš Domovinski rat, moraju nam biti uzor i moramo biti hrabri i ustrajni kao branitelji Gvozdanskog i naši hrvatski branitelji u Domovinskom ratu“, zaključio je Žinić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here