HALO, DOKTORE Iskustva žena liječenih od raka dojke

308

Mjesec listopad posvećen je podizanju svijesti javnosti o raku dojke. To je još jedna u nizu prilika u kojoj imamo mogućnost naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja raka te da se svi zajedno podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju, ali i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli.

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već dulje vremensko razdoblje među vodećim uzrocima raka u žena. Rak dojke najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine života, a iako mogu oboljeti i znatno mlađe žene, oko 1% oboljelih čine i muškarci.

Najznačajniji rizični čimbenici povezani s nastankom i razvojem raka dojke su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50-te godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30-te godine. Uz navedene postoji i čitav niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života,  kao što su neujednačena prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola, stres. Na iste, uz malo truda i dobre volje, možemo itekako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

Svoje priče kako su reagirale na vijest da su oboljele od ove zloćudne bolesti, kako su reagirale one i njhova okoline, podijelile su u emisiji “Halo, doktore” Marijana Šipušić i predsjednica Udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here