HDZ Sisak o “Zatočenicima vlasti i vlastitih odluka”

726

„Zatočenici vlasti i vlastitih odluka” naziv je konferencije za novinare koju su održali članovi Kluba vijećnika HDZ-HSLS Gradskog vijeća Grada Siska, a na kojoj su se osvrnuli na aktualnu sisačku vlast na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić-Baniček, koja je, kako su istaknuli, svojim odlukama i međusobnim odnosom u koaliciji, sve dovela u nezavidnu situaciju, a najveći naglasak je pritom stavljen na probleme u kojima se našao Nogometni klub Segesta. Izlazak iz začaranog kruga, kako su ga nazvali, vide u međusobnoj komunikaciji i u tolerantnoj atmosferi u kojoj bi trebali pronaći zajednička rješenja. Na dijalog i suradnju je gradonačelnicu pozvao predsjednik GO HDZ Sisak Željko Krapljan…

TON 

Krapljan je gradonačelnicu pozvao i da „ne tjera inat oko NK Segeste koja upravo treba proslavit 110 godina svog postojanja“, a koja se našla u problemima s financiranjem. Krapljan je dodao kako Segesta nije ničija osobno već je brend grada…

TON

HDZ-ovac Darko Žak, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSLS u sisačkom Gradskom vijeću, rekao je kako se do danas gradonačelnica oglušila na sve njihove pozive i prijedloge „stavljajući svoje osobne interese ispred rješavanja problema“…

TON 

HSLS-ov Miljenko Žamarija na kraju je pročitao priopćenje za javnost u kojem je pojasnio zašto je konferencija za medije nazvana upravo „Zatočenici vlasti i vlastitih odluka”…

TON 

Priopćenje za javnost Kluba vijećnika HDZ-HSLS prenosimo u cijelosti:

„Samim nazivom ove konferencije želimo javnosti poslati jasnu poruku kako je aktualna vlast na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić-Baniček, svojim odlukama i međusobnim odnosom u koaliciji, dovela samu sebe, a posredno i sve nas, u začarani krug iz kojega se možemo izvući samo na jedan način, a to je: međusobnom komunikacijom i u tolerantnoj atmosferi pronaći rješenja koja neće biti stranački obilježena, koja neće biti politička ili što manje politička i u korist bilo koje strane, i na kraju, rješenja koja će u prvom redu imati zajedničke, sisačke interese s rokom trajanja od nekoliko desetljeća.

VEZANE VIJESTI
Teška prometna nesreća u Novoselskoj ulici u Sisku

U ovome trenutku je u pitanje došla opstojnost HNK Segesta i s pravom ponavljamo javno postavljeno pitanje: Tko se i zašto igra sudbinom stodesetgodišnje tradicije najstarijeg kluba u povijesti Hrvatske? Oporbena pozicija našeg kluba HDZ-HSLS nas onemogućuje da neposredno imamo točan uvid u suštinu problema pa svoje stavove temeljimo na javno dostupnim izvorima iz vaših medija iako smo pokušali da jednu javnu raspravu stavimo na tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bi javnost i ostali politički akteri bili upoznati za činjenicama u vezi problema kojeg ima Segesta. I dalje držimo da je potrebna takva javna rasprava upravo zato da se izbjegnu negativne konotacije, uski stranački i ini interesi i kako bismo zajedničkim naporima donijeli kvalitetno i dugoročno rješenje.
Ideju o zajedničkoj, tematskoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnica je rezolutno odbila jer „smatra da se izvanredne sjednice trebaju sazivati na teme kao što su Rafinerija Sisak, Metaling u stečaju čiji su radnici ostali bez egzistencijalnih primanja ili radnici ABS-a koji željno iščekuju početak proizvodnje koja je trebala početi u ožujku, a vjerojatno će krenuti tek u lipnju.”

Ovom izjavom gospođe gradonačelnice bismo se složili samo onda kada bi nam odgovorila na pitanje: Hoće li izgradnja aqua-parka u naselju Željezara riješiti ove probleme o kojima ona govori i hoće li milijunski iznosi za vrlo upitne projekte, pomoći nezaposlenima koji u dubokoj neizvjesnosti iščekuju početak proizvodnje ABS-a?
Nadalje, gospođa gradonačelnica kaže da o poslovanju bilo koje udruge, bila ona sportska ili bilo koja druga, odlučuje Zakon o sportu, Zakon o udrugama, Pravilnik i Uredba Vlade RH od prošle godine i da o tome ne odlučuju ni gradonačelnica ni Gradsko vijeće i tako će biti dok je ona na čelu grada.

Ovim stavom gospođe gradonačelnice ćemo se vrlo lako složiti jer je svima jasno da se Zakonima i ostalim zakonskim aktima uređuje poslovanje bilo koje udruge, ali ne možemo se složiti da gradonačelnica i Gradsko vijeće nemaju odgovornost, obveze i ovlasti po pitanju traženja rješenja gradskih problema bili oni u sportu, kulturnim ili civilnim udrugama. Upravo suprotno, naš Klub drži da je odgovornost na svima nama da donosimo odluke u skladu sa zakonima i u zakonskim okvirima. No, upravo njen zamjenik, gospodin Andučić, već nekoliko puta upozorava na nezakonitosti u Zajednici sportskih udruga grada Siska, a koje je potvrdila i radna skupina Grada pa je izviješće o nadzoru poslovanja proslijeđeno gradonačelnici na daljnje postupanje jer je to njezina odgovornost i pravo. U te nepravilnosti je aktivno uključen i drugi dogradonačelnik, gospodin Marko Krička.

VEZANE VIJESTI
SISAK Policija uhvatila trojicu muškaraca i djevojčicu koji su ukrali parfeme u vrijednosti 20 tisuća kuna!

Iz svih javno dostupnih izjava možemo zaključiti kako se problem dodatno politizira. Svi akteri ovog slučaja priznaju da je politika uvijek bila prisutna u Segesti u većoj ili manjoj mjeri, priznaju da se problem može riješiti na slijedećom rebalansu gradskog proračuna, dakle, opet političkom odlukom, ali gospođa gradonačelnica nas podsjeća na njene stavove dok je još sjedila u oporbi kako politika i sport ne idu zajedno. Klub HDZ-HSLS javno postavlja pitanje, hoće li sudbina Segeste ovisiti o dobroj volji gradonačelnice ili će se odluke donositi upravo kako ona i napominje, da se sve treba odvijati u skladu sa Zakonima. Pa zar se do sada nije radilo po Zakonima? Ako nije, tko ih je prekršio i što je gospođa gradonačelnica poduzela po tom pitanju ako je dobila na stol dokaze da se u Zajednici radi nezakonito?

Citirat ćemo gospodina dogradonačelnika Andučića:
„Moram reagirati na tu izjavu i upitati: Kako je moguće, ako je iskrena izjava gradonačelnice da “sport i politika moraju biti odvojeni”, da je upravo političar Marko Krička postavljen za predsjednika HNK Segesta već 26.7.2013. godine, dakle 40-tak dana nakon formiranja izvršne vlasti, kao i da je iste godine postavljen za predsjednika Zajednice sportskih udruga Grada Siska?”

Mnoga ovakva pitanja ostaju bez odgovora, a trebalo bi na njih odgovoriti jer to očekuju naši sugrađani, sportski zaljubljenici, sportski djelatnici, oni kojima je Segesta u srcu i svi oni koji žele da u ovome gradu konačno profunkcioniraju sustavi koji neće direktno ovisiti o političkim preferencijama, a za sve to je mjesto na sjednici Gradskog vijeća. Ne možemo se složiti s konstatacijom gospođe gradonačelnice da tematska sjednica o sudbini Segeste nije tema za Gradsko vijeće kada je odmah demantira njen zamjenik koji kaže da se problem može riješiti na rebalansu proračuna, a samim time i osamnaest godina stare obveze koje bi bile riješene kroz predstečajnu nagodbu. Ako je rješenje na vidiku, mi se pitamo: A zašto nema dobre volje da se to onda i riješi te da se poslovanje Segeste vrati u zakonske okvire za koje se svi zalažemo? Zašto tvrditi da je politika oduvijek u sportu, a današnja politika ne želi dati svoj pozitivan doprinos da dođemo do rješenja jer se ne želi miješati? Mi bismo rekli da je to politički kukavički stav sa skrivenim namjerama da se zada zadnji udarac jednom gradskom simbolu, a kroz koji se zrcali sva nemoć vladajuće garniture čiji su odnosi narušeni do te mjere da će posljedice biti nemjerljive ako se ne dođe do kvalitetnog zajedničkog rješenja.

VEZANE VIJESTI
SISAK Zatvaraju se dječja igrališta, autobusi voze besplatno, organizirana pomoć starijima

Ovim javno izrečenim rečenicama, Klub HDZ-HSLS, jasno iskazuje svoj politički stav te traži od vladajuće garniture da svoje unutarnje koalicijske nesuglasice ne rješavaju preko interesa građana Siska i na njihov račun, nego da koalicijsku i osobnu odgovornost stave ispred uskih i iracionalnih interesa jedne osobe čije ćemo posljedice osjećati još dugo ne dođe li do točke gdje ćemo temeljem zajedničkog interesa i zajedničkog odlučivanja donositi odluke na korist svih građanki i građana, birača i simpatizera svih političkih aktera u gradu Sisku, a ne da i dalje egzistiramo u začaranom krugu kao zarobljenici vlasti i vlastitih odluka.”

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here