Sigurno ste čuli o tome kako je sol nezdrava. Međutim, naš organizam ne može živjeti bez soli. Koju sol onda trebamo unositi, i u kojim količinama? Sol vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine – krv, znoj, slina i suze su slane. Naše tijelo ne može proizvesti sol pa je moramo unositi preko hrane.

Nedostatak soli unosi kemijsku neravnotežu u organizam. Bez soli, naš mišićni i živčani sustav prestao bi funkcionirati. Ipak, nije svejedno kakvu sol konzumiramo. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli.

U svakodnevnoj uporabi najčešće koristimo rafiniranu (kuhinjsku) sol čija je kemijska struktura tijekom procesa prerade i sušenja na visokim temperaturama promijenjena.
Takva sol više ne sadrži vrijedne elemente i minerale, te u konačnici organizmu donosi više štete nego koristi. Kuhinjska sol sastoji se od 97,5% natrijevog klorida i dodataka poput joda, te različitih kemikalija, između ostalog i aluminija kojem je svrha sol očuvati suhom. Aluminij je toksični metal koji se povezuje s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. Velik udio natrija u kuhinjskoj soli također uvelike šteti organizmu.
Osim što oslabljuje imunitet, pretjerana upotreba rafinirane soli povezuje se s…
visokim tlakom
bolestima srca
bubrežnim i želučanim oboljenjima
žučnim i bubrežnim kamencima
osteoporozom
reumatskim oboljenjima
nastankom celulita
Dakako, sol nam je potrebna, no ne bilo koja, nego samo ona koja nije upropaštena procesom prerade i nepotrebnim dodacima. Morska sol zahvaljujući sve većem zagađenju mora, više nije toliko zdrava.

Himalajska sol
Himalajska sol je jedina sol koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture naše tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbirati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima. Himalajska sol je ujedno i najčišća sol na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu. Dostatna količina minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja. Bilo njihov nedostatak ili neuravnoteženi unos uzrokuje promjene u tjelesnim funkcijama, zbog čega ‘obična’ sol i jest nezdrava.
Takva sol za razliku od himalajske između ostalog ne sadrži nimalo elektrolita poput kalija, kalcija i magnezija koje gubimo primjerice pojačanim znojenjem tijekom velikih vrućina, tjelovježbe ili bolesti. Himalajska sol pripada u skupinu kamenih soli, no za razliku od ostalih, nastala je pod golemim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 milijuna godina. Podrijetlom iz pramora, potpuno ekološki čistog sustava, dobiva se u podnožju Himalaje. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njezini vrijedni sastojci.

Tradicionalno, himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato. Krupnije mljevena, koristi se u kupkama i različitim tretmanima. Pokazala se vrlo učinkovitom u liječenju reume, astme, alergija i različitih kožnih bolesti. Može se koristiti i za inhalaciju, primjerice, kod problema sa sinusima, upale grla, astme ili bronhitisa. Himalajska sol prepoznatljiva je po toplim nijansama ružičaste boje – što je ujedno i znak da je bogata različitim mineralima. Ustanovljeno je da zagrijavanjem ionizira zrak čineći ga čišćim i zdravijim, zbog čega se od pojedinih komada himalajske soli izrađuju popularne svjetiljke i svijećnjaci.

Smatra se da himalajska sol…

regulira razinu vode u organizmu
opskrbljuje organizam vrijednim nutrijentima
izbacuje višak kiseline iz stanica
prirodni je antihistaminik
čisti pluća, podupire zdravu dišnu funkciju
umanjuje začepljenje sinusa
regulira probavu
jača libido
pomaže apsorpciji hrane u crijevima
uravnotežuje razinu šećera u krvi
regulira rad srca i krvni tlak
čuva zdravlje krvnih žila
štiti bubrege i žučni mjehur
pomaže opuštanju i zdravom snu
sprječava grčenje mišića i održava kosti čvrstima
pomlađuje organizam

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime