Osim što smo u 21. stoljeću naviknuli na mikrovalnu pećnicu pa sve što treba podgrijati na brzinu gurnemo u nju, tako i uglavnom veliki dio hrane stavljamo u hladnjak, no nekim namirnicama tamo nije mjesto!
Jaje: lako napuknue i tada otvori prostor za ulazak bakterija.
Krumpiri: osim ako se radi o inače zamrznutim krumpirićima (pomess frites), krumpiri će loše reagirati na zamrzavanje. Mogu postati vodenasti, meki, i privući bakterije.
Mliječni proizvodi: jogurt, vrhnja, mlijeko, kreme… Mliječni proizvodi nisu prijatelji zamrzavanja.
Određeno voće i povrće: poput lubenica i krastavaca. Svako voće i povrće koje previše promijeni strukturu i boju nakon odmrzavanja zapravo bi trebalo izbjegavati držati u hladnjaku.
Pohana hrana: zamrznete li pohanu hranu, ono što je bilo fino i hrskavo pretvorti će se u nešto bljutavo. Izgubit će i na okusu, tako da je bolje pohati onda kada je mislite i jesti.
Sir: izgubit će oblik i strukturu.
Skuhana tjestenina: neke se tjestenine mogu čuvati zamrznute prije kuhanja, no općenito ćete zamrzavanjem skuhane tjestenine, poslije dobiti masu vodenastog i nejestivog tijesta.
Začini: smrznuti začini gube okus i teksturu jednom kada ih se odmrzne, pa izgube svoju funkciju i hranjivost. Osim toga, mogli bi dobiti i drugačiji, nejestiv okus.
Začinjeni preljevi: njih je najbolje koristiti dok su svježi, a kada ih jednom zamrznete, ili neće imati uopće ili će ostati jednak okus.