Hrvatska dijaspora prikupila je više od 200 tisuća dolara za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji

Sredstvima upravlja Humanitarna zaklada ACAP-a

453

Tridesetak organizacija iz iseljeništva i Hrvatske udružile su se kako bi pomogle stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji i putem inicijative “Jedna Hrvatska” prikupili više od 220.000 dolara za to područje.

Inicijativi “Jedna Hrvatska” pridružilo se tridesetak udruga Hrvata iz Australije, Kanade, Čilea, Njemačke, Japana, Slovačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Venezuele te iz Hrvatske, navodi se u priopćenju.

“Pandemija Covid-19 prisilila nas je da počnemo komunicirati putem video konferencija. To je stvorilo priliku za okupljanje Hrvata iz cijelog svijeta jer smo svi željeli pomoći u ublažavanju potresa”, rekao je Ivan Grbešić, izvršni direktor Kanadsko-hrvatske gospodarske komore i predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate koji žive u inozemstvu.

“Ovo je prvi put da smo bili svjedoci okupljanja Hrvata iz cijelog svijeta od rata Hrvatske za neovisnost 1990-ih”, dodao je Grbešić.

Inicijativom “Jedna Hrvatska” dosad je prikupljeno više od 220.000 dolara, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada ACAP-a.

“To našim donatorima daje mogućnost da transparentno vide kako njihova donacija utječe na ljudske živote. Primjerice, u postupku smo nabave vozila hitne pomoći za Petrinju, aparata za anesteziju za bolnicu u Sisku, kao i zaštitne opreme za dobrovoljne građevinske inženjere “, rekla je Mašenjka Katić, potpredsjednica ACAP-a Zagreb.

Osim prikupljanja sredstava, organizacija je pokrenula verziju programa “Pen Pal” iz 21. stoljeća povezivanjem djece u Dječjem domu Vrbina u Sisku s vršnjacima iz dijaspore. Cilj je da djeca uče jedna drugu hrvatski i engleski jezik, ali i da stvore prijateljske veze, dodaje se u priopćenju.

“To je primjer naše predanosti jačanju veza koje čine Jednu Hrvatsku”, rekao je Boris Vilić, predsjednik Zaklade ACAP.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime