Hrvatska Kostajnica – Kestenijada u gradu kestena na rijeci Uni

1755
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrvatska Kostajnica okružena je bogatim šumama kestena, odnosno “kostanja”, što je arhaični naziv za kesten, po kojem je dobila ime. A kestenu je posvećena i manifestacija koja se u Hrvatskoj Kostajnici održava već 18 godina, Kestenijada. Listopadska fešta berbe kestena prerasla je u prepoznatljivi brend Hrvatske Kostajnice i jedna je od najljepših i najznačajnijih manifestacija na području Sisačko-moslavačke županije pa i šire. Kostajnici i njenim stanovnicima, ona znači jako puno ističe direktorica Turističke zajednice Grada Hrvatska Kostajnica Mirjana Lahovsky – Žličarić koja nam je ispričala i priču o baki Jeli, kestenjarki…

TON 

Jedna o tradicionalnih pokrovitelja ove tradicionalne manifestacije je i Sisačko-moslavačka županija, a zamjenik župana Marin Piletić smatra kako Kestenijada nije samo kostajnički brend, već i nacionalni…

TON 

Da prostora, ali i potencijala za razvoj čitavog ovog područja ima još napretek, potvrdio je i Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma…

TON 

Tradicionalna turističko-kulturna manifestacija Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, već se osamnaestu godinu održava prvog vikenda u listopadu, u vrijeme kada na kostajničkom području, bogatom kestenovim šumama, dozrijevaju ovi slasni šumski plodovi. Već treću godinu na Kestenijadi te slasne plodove peče 16-godišnji David Lenac, rođeni Kostajničan koji nam je otkrio što je najvažnije kod pečenja kestena…

TON 

Da je kostajnički kesten najslađi, ali i da je još ukusniji jer se peče u tzv. dagari potvrdio nam je i nešto iskusniji kestenjar, Željko Bodić koji kaže kako pak velike razlike u okusu što se tiče veličine kestena nema…

TON 

Mirisi pečenog kestena na Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici širili su se s brojnih štandova pa tako i sa štanda Lovre Lenca. Lovro inače ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem uzgaja buće, a kestene peče kao i svi Kostajničani jer želi pomoći da tijekom Kestenijade ima što više kestenjara. Kao što je kesten tradicija u Kostajnici, tako su i buće ispričao nam je Lovro…

TON 

No žitarica sad ima, a ima i kestena… to dvoje je gotovo sve što je potrebno da bi napravili ukusan kolač od kestena ističe Goran Bunjevac na čijem smo štandu uživali upravo u takvim kolačima…

TON 

Na pitanje koji kolač najviše traže gosti, Goran šaljivo odgovara…

TON 

Recept popularne kostajničke torte od kestena s nama je podijelila Draginja Janić, umirovljena prosvjetna radnica iz Rosulja…

TON 

Osim što su fini kolači od kestena, posebno je ukusan i kestenov med. Potvrdio nam je to i Milan Bašić iz Pčelarske udruge Kostanj koja je osnovana 2006. godine i ima oko 120 članova. O kestenu i kestenovom medu s Milanom smo razgovarali na štandu njegove udruge na Kestenijadi…

TON 

Mirisi pečenog kestenja, slasni kolači, med, šetnje kestenovim šumama, pjesma, ples, izložbe, sportska nadmetanja i još mnoge druge zanimljivosti, a nadasve nasmijani i veseli domaćini ono je što krasi i ovogodišnju Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici, ali i ono što će zasigurno dočekati i sve one koji se i iduće godine vrate u grad kestena na rijeci Uni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime