Hrvatska Kostajnica se sjeća proboja iz velikosrpskog okruženja

12. rujna 1991. u večernjim satima 117 hrvatskih branitelja i civila odbilo se predati jugo-srpskom agresoru krenuvši u proboj iz opkoljenoga grada kroz velikosrpske položaje.

2279

Hrvatska Kostajnica je 12. rujna obilježila 28. obljetnicu proboja iz velikosrpskog okruženja na početku Domovinskog rata.

12. rujna 1991. u večernjim satima 117 hrvatskih branitelja i civila odbilo se predati jugo-srpskom agresoru krenuvši u proboj iz opkoljenoga grada kroz velikosrpske položaje, preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica, uz rijeku Unu. U povjesnici Domovinskog rata ostala su poznata dva velika proboja hrvatskih branitelja i civila iz opkoljenih gradova pred padom. Najčuveniji je proboj niza skupina iz Vukovara u studenome 1991. godine. Drugi proboj je onaj iz Hrvatske Kostajnice prema Hrvatskoj Dubici. No proboj je bio težak i mučan, podsjetio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je na obilježavanju nazočio kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

„Odmah, već na prvom koraku, bili su napadnuti od četnika i tako još nekoliko puta do Hrvatske Dubice. Bio je to zastrašujući proboj. Možemo reći da je to, uz onaj iz Vukovara, jedan od najznačajnijih proboja iz okruženja u Domovinskom ratu. Ovo je nešto što trebamo svjedočiti. Stoga naročito pozdravljam naše mlade naše učenike iz ovdašnje srednje škole. Vjerujem da će nas sljedeće godine biti još puno više. Uvijek to govorim zato što je ovo događaj koji se dogodio,a o kojem se malo zna. Vjerujem da je dolazak svih nas znak da ipak neće biti zaboravljeni svi oni koji su izveli taj proboj, a naročito da neće biti zaboravljeni poginuli hrvatski branitelji i civili iz ovog mjesta, iz naše Hrvatske Kostajnice“.

Nažalost, o ovome događaju do danas je malo pisano i istraživano, dok dostupnih dokumenata gotovo i nema. Agonija opsade Hrvatske Kostajnice počela je još 26. lipnja 1991. godine. Prema riječima sudionika rata u Hrvatskoj Kostajnici, ona je padala dva puta. Prvi put krajem srpnja, 1991. godine pod nejasnim okolnostima, kada je već za dan, dva vraćena pod kontrolu hrvatske vojske. Njezin konačan pad dogodio se 12. rujna kada je prvo palo brdo ”Djed” na kojem je tada zarobljeno oko 60 branitelja, što iz policije, što iz Zbora narodne garde. Paralelno s ovim zbivanjem, u ranim večernjim satima oko 300 branitelja, stiješnjeno sa svih strana bilo je prisiljeno prijeći u Bosansku Kostajnicu gdje su predali oružje. Branitelji iz Hrvatske Kostajnice su, međutim, prethodno pobijeni.

Hrvatska Kostajnica je te 1991. godine dva mjeseca branila granice Hrvatske na Uni, a sam pad grada zapamćen je kao velika tragedija. Preplavljen emocijama prisjetio se tih dana kada je bio dječak gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

„Prije 28 godina napustili smo svoje domove izmučeni dugotrajnom borbu i opsadom grada. Teško je kada se sjetimo nevinih žrtava. To je neizbrisivi i težak trag. Kao dijete, poslan sam tada sa svojom majkom u sklonište, premlad da vam o tome svjedočim, ali zato poslušajte one koji mogu govoriti i svjedočiti o tom vremenu. Žrtve ne smijemo nikada zaboraviti, one su nas zadužile da svi snosimo odgovornost za budućnost našeg grada. Ponovit ću kao što uvijek govorim, odbacimo sve negativno, prihvatimo pozitivno, rješavajmo zajedno probleme, jer oni su na zadužili da se mi ovdje borimo i da radimo za bolju budućnost za sve nas“.

Dodajmo kako je u prigodi obilježavanja 28. obljetnice proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice u crkvi sv. Antuna Padovanskog služena Sveta misa za poginule i nestale hrvatske branitelje, a nakon toga su izaslanstva odala počast kod Spomen-ploče proboja gdje je prigodnu molitvu predvodio pater Stjepan Jambrošić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime