Hrvatska vatrogasna zajednica bogatija za pet moćnih vodenih pumpi

2083

U Letovaniću su vatrogasci prezentirali rad nove vodene pumpe “Hay trans” donirane od Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva RH. Pumpe su proizvedene u Nizozemskoj i velikog su kapaciteta, a djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska preuzeli su ih, zajedno s kolegama iz Karlovca, Slavonskog Broda, Vukovara i Osijeka. Služit će prepumpavanju vode s kapacitetom od 20.000 l vode u minuti, na udaljenost više od 200 m, a visinska mogućnost ispumpavanja je do 15 m.

Razina rijeke Kupe prilično je visoka, i ovakva jedna pumpa stigla je u pravi trenutak, potvrdio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: “To je jedan moćan uređaj koji će sigurno ovdje koristiti u slučaju potrebe. Da smo imali ovakvu pumpu prije tri, četiri godine, vjerojatno bi puno manje šteta i problema bilo na području Letovanića i cijelom području općine Lekenik. Želim zahvaliti Ravnateljstvu za robne zalihe Ministarstva gospodarstva iz kojih je pet ovakvih pumpi doniranio gradovima na poplavnim područjima. One su vrlo mobilne, nalaze se na prikolici, vatrogasno vozilo ih vrlo jednostavno dovuče i minimalno tri čovjeka u pola sata može pokrenuti ovako veliku pumpu.” Neka nam je na raspolaganju i neka nam je što manje potrebna, poželio je župan.

Prezentaciji je nazočio i pomoćnik ministrice gospodarstva Damir Juzbašić, koji je pojasnio da će sve pumpe biti na raspolaganju svima kojima će biti potrebne: “Pumpe se skladište, ali su pokretne i namjena je tamo gdje treba. Zato posebno ističem važnost mobilnosti, jer da smo ih imali kada su bile nedavne velike poplave u županjskoj Posavini, možda bismo ih uspjeli spriječiti.”

Predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić zadovoljan je što su vatrogasci koji će ubuduće raditi s pumpom prisustvovali obuci: “Pumpa je vrlo moćna kakvu do sada nismo imali na raspolaganju na području Hrvatske. Prisustvovali smo ovdje prezentaciji i dijelu obuke i drago mi je da sada imamo jednu ovakvu pumpu, jer smo proteklih godina imali puno problema s poplavama na području Sisačko-moslavačke županije.” U slučaju potrebe, naročito veće, u bilo kojem dijelu Hrvatske, vatrogascima i službama za obranu od poplave bit će na raspolaganju svih pet pumpi raspoređenih u gradovima središnje i istočne Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here