Hrvatska vatrogasna zajednica predstavila spremnost sustava za požarnu sezonu

Održana konferencija za novinare povodom najave protupožarne sezone 2021.

171
Foto: MUP

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice danas je u prostorijama Državne vatrogasne škole održana konferencija za medije na temu spremnosti sustava za požarnu sezonu 2021.

Konferenciji su prisustvovali pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH dr.sc. Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj, pomoćnik načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne suradnje Ravnateljstva policije Predrag Brkopac, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar i predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda Lovro Kalin.

Foto: MUP

Pomoćnik ministra Damir Trut kazao je kako Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluje u aktivnostima kroz dva Ravnateljstva, Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije. „Ravnateljstvo civilne zaštite jedan je od ključnih sudionika koji tijekom cijele godine prati sve aktivnosti definirane Programom aktivnosti i drugim aktima. Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2021. donijela je Vlada RH na sjednici održanoj 14. siječnja 2021. godine, a kojim su jasno definirane uloge svih sudionika u zaštiti od požara. Aktivnosti Ravnateljstva civilne zaštite provode ustrojstvene cjeline Ravnateljstva civilne zaštite na nacionalnoj i županijskoj razini, odnosno područni uredi i službe civilne zaštite kroz preventivno i aktivno sudjelovanje“ , istaknuo je Trut.

Također je istaknuo važnost Sektora za inspekcijske polove Ravnateljstva civilne zaštite, koji u kontinuitetu organizira i obavlja pojačani nadzor nad provedbom mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, a posebno nad poduzećima koja se bave distribucijom energenata i subjektima koji predstavljaju poseban gospodarski, poljoprivredni, turistički interes ili interes za zaštitu prirode i okoliša, a vezani su uz nadolazeću požarnu i turističku sezonu.

Foto: MUP

Trut je naglasio važnost i ulogu centara 112 tijekom požarne i turističke sezone, koji su bitan i nezaobilazan element u zaprimanju poziva i uzbunjivanju te svih aktivnosti distribucije i obrade podataka i informacija prema nadležnim službama. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite bit će angažirani na dežurstvu u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu RH u Divuljama tijekom požarne sezone, pratiti stanje na terenu, provjeravati i usklađivati informacije te osiguravati njihovu daljnju distribuciju. Također će po potrebi pružati logističku potporu u slučaju velikih šumskih požara.

U slučaju prirodne nepogode i katastrofe, uključujući velike požare, sustav civilne zaštite od iznimne je važnosti za zaštitu građana i imovine u Republici Hrvatskoj i spreman za nadolazeću protupožarnu sezonu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime