HRVATSKI filmovi na svjetskim festivalima

25

Tijekom listopada dva hrvatska igrana filma prikazat će se na festivalu mediteranskog filma u španjolskoj Valenciji, dok će jedna manjinska hrvatska koprodukcija imati svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig.

U službenoj konkurenciji na Mostri de Valencia natjecat će se dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, “Zbornica”, koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovim Varima krajem kolovoza, osvojivši  posebno priznanje glavnog te pohvalu Ekumenskog žirija.

U Valenciji se, također u natjecateljskom programu, prikazuje hrvatska manjinska koprodukcija “Nebesa” Srđana Dragojevića, koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji Locarno Film Festivala, na kojem je i osvojio prvu nagradu žirija mladih.

Festival u Valenciji traje od 15. do 24. listopada, a promiče audiovizualnu produkciju s mediteranskog područja. Ove godine u konkurenciji donosi 12 filmova.

DOK Leipzig, koji se održava od 25. do 31. listopada te je najstariji festival dokumentarnih filmova na svijetu, u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih dokumentarnih filmova prikazuje hrvatsku manjinsku koprodukciju “Auti kojima smo se odvezli u kapitalizam” bugarskih autora Georgija Bogdanova i Borisa Missirkova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here