Hrvatski poduzetnik optužen za subvencijsku prijevaru

Isplaćen mu je iznos od 221.873,84 eura

118
Foto: ilustracija MUP

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) je danas, 24. svibnja 2023. godine, podigao optužnicu protiv jednog hrvatskog državljanina. Okrivljenik je vlasnik obrta i optužen je zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave.

Okrivljenik se tereti da je u razdoblju od ožujka 2015. do studenog 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva u velikim iznosima  za poljoprivredne projekte, koji se sufinanciraju sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kako je pokazala istraga, okrivljenik je u prijavama podnesenim Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novčanim sredstvima potrebnim za provedbu prijavljenih projekata, da je izvršio plaćanja prema dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena te da nema dugovanja prema Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Okrivljenik je podnio ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegovog obrta. Temeljem jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je iznos od 221.873,84 eura (1.671.708,46 kuna) na račun njegovog obrta. Po preostala dva podnijeta zahtjeva do isplate nije došlo iz razloga što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u međuvremenu otkrila da okrivljenik ima dug po osnovi javnih davanja Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Šteta za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosi 188.592,76 eura (1.420.952,20 kuna), a šteta za Državni proračun Republike Hrvatske iznosi 33.281,08 eura (250 756,26 kuna).

 

Izvor: EPPO

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime