HZZO odobrio Mireli Čavajdi pokrivanje troškova prekida trudnoće u Sloveniji

88
12.05.2022., Sibenik - Na sibenskoj poljani kao i u vise hrvatskih gradova odrzao prosvjed pod nazivom "Dosta! Unistavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja zena!" u znak solidarnosti s Mirelom Cavajdom i svim zenama kojima su u Hrvatskoj uskraceni zakonski zajamcen prekid trudnoce i drugi oblici zdravstvene skrbi.Sa druge strane Poljani skupina Za zivot je molila,ne slazuci se sa prosvjednicima. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izvijestio je danas da je odobrio trudnici Mireli Čavajdi pokrivanje troškova medicinskog zahvata prekida trudnoće u ginekološkoj klinici u Ljubljani.

“Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio je trudnici Mireli Čavajdi pokrivanje troškova obavljanja medicinskog zahvata prekida trudnoće u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani”, naveli su u priopćenju nakon što je Jutarnji list jutros objavio da Čavajdi najvjerojatnije neće odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u inozemstvu.

Iz HZZO-a poručuju da će njen boravak u ljubljanskoj bolnici biti pokriven iz sredstava zdravstvenog osiguranja, u skladu s odredbama koje reguliraju financiranje troškova liječenja i medicinskih zahvata hrvatskih zdravstvenih osiguranika u inozemstvu.

Iz spomenutog dnevnog lista objavili su kako neslužbeno doznaju da hrvatski liječnici, iako odbijaju napraviti zakonom zajamčen zahvat, odbijaju to i izrijekom napisati, te da su bolnice HZZO-u poslale dopise da je Čavajdi struka ponudila potrebni zahvat, a to je – inducirani porod.

Budući da Čavajda ne želi porod nego prekid trudnoće, to, naveli su, po HZZO-u znači da je odbila zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj, pa je krajnje dvojbeno ima li HZZO legalnu podlogu da joj odobri zahvat u Sloveniji.

Unatoč tome, ranije su se pojavila nagađanja kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, vrlo vjerojatno neće odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u inozemstvu, piše Jutarnji list.

Kako dnevnik neslužbeno doznaje, iako hrvatski liječnici odbijaju napraviti zakonom zajamčen zahvat, odbijaju to i izrijekom napisati. Bolnice su HZZO-u poslale dopise da je Čavajdi struka ponudila potrebni zahvat, a to je – inducirani porod.

Budući da Čavajda ne želi porod nego prekid trudnoće, to, rečeno jezikom HZZO-a, znači da je odbila zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj pa je krajnje dvojbeno ima li HZZO legalnu podlogu da joj odobri zahvat u Sloveniji.

U HZZO-u se, doznaje dnevnik, zbog svega odvija prava drama. Iako njezin slučaj ima sva obilježja hitnosti, do zaključenja broja HZZO još nije odgovorio na njezin zahtjev da joj se odobri trošak prekida trudnoće u Sloveniji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime