Iako lijepo izgleda na muškarcu, brada je veći prijenosnik bolesti nego pseće krzno

253

Da nas ljepota može koštati zdravlja, znamo otprije, no sada smo dobili još jednu znanstvenu potvrdu. Ovoga puta bi se trebali zamisliti muškarci koji vole brade.

Naime, istraživanje je pokazalo da se u bradi prosječnog muškarca nalazi više patogenih bakterija, odnosno onih bakterija koje uzrokuju bolesti  nego u najprljavijem dijelu psećega krzna.

Znanstvenici su za tu svrhu analizirali uzorke kože i sline 18 bradatih muškaraca u dobi od 18 do 76 godina te uzorke krzna i sline 30 pasa – od šnaucera do njemačkog ovčara.

VEZANE VIJESTI
Premalo sna povećava rizik od srčanih bolesti!

Zabrinjavajuće je da su u baš svakoj bradi otkrivene bakterije, a gotovo polovina ih je imala bakterije iznimno opasne po ljudsko zdravlje, dok je kod testiranih pasa pronađen puno niži broj mikroba.

Radilo se o Enterococcus faecalisu, crijevnoj bakteriji koja najčešće uzrokuje infekcije mokraćnog sustava kod ljudi te o nekoliko slučajeva Staphylococcus aureusa, bakterije koja se najčešće nalazi  na koži ili sluznici oko 50 posto ljudi, no može prouzročiti ozbiljne infekcije ako uđe u krvotok.

Ovim su istraživanjem znanstvenici kanili utvrditi koliki je rizik od toga da se ljudi zaraze nekom psećom bolešću putem aparata za magnetsku rezonanciju koju su koristili i veterinari. Zanimljivo je i da je na MRI skenerima, nakon što su ih koristili psi, bilo puno manje bakterija nego nakon što su ih koristili ljudi.

VEZANE VIJESTI
OTKRIVAMO: Učinkovito smanjite rizik od srčanih bolesti!

Znanstvenici ističu da im nije cilj poručiti muškarcima da se odmah obriju, već upozoriti uprave bolnica na to da pacijenti ostavljaju daleko više potencijalno zaraznih bakterija na raznim bolničkim površinama te da njihova sterilizacija i dezinfekcija nisu dovoljne da bi se riješio ovaj problem.

Fokusirati bi se trebalo na ključnu točku studije – nedostatke u bolničkoj higijeni, zbog čega mogu biti ugroženi pacijenti.

Autori studije iznose i podatak o tomu da broj pacijenata koji se u američkim bolnicama godišnje zarazi opasnim bakterijama iznosi oko 1,7 milijuna, a oko 100.000 ih svake godine umre od posljedica infekcija.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here