Ina zatvara sisačku Rafineriju

Ina objavila poslovni plan za 2019, Rafinerija u Sisku bit će industrijski centar s drugim djelatnostima

946
Foto: ilustracija

Ina je u srijedu, 19. prosinca izvijestila o poslovnom planu kompanije za 2019. godinu u sklopu kojeg planira početak provedbe programa kojim bi prerada sirove nafte bila koncentrirana u rafineriji u Rijeci, dok bi u Rafineriji u Sisku bio industrijski centar s drugim djelatnostima.

„Radi se o sveobuhvatnom programu usmjerenom na osiguranje održivosti i profitabilnosti poslovanja Rafinerija i marketinga, pa tako i cijele kompanije, kroz promjene trenutačnog modela poslovanja. Program podrazumijeva koncentraciju aktivnosti prerade sirove nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i u sklopu toga konverziju Rafinerije Sisak u industrijski centar, kao i provedbu ostalih projekata transformacije poslovanja Rafinerija i marketinga u skladu sa strateškim smjernicama. Zahvaljujući ulaganju u projekt postrojenja za obradu teških ostataka (DCU), rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem za naftni koks te veću ukupnu složenost, Rafinerija nafte Rijeka postala bi vrhunska europska rafinerija. Ukupna ulaganja iznose preko četiri milijarde kuna, što predstavlja najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti kompanije. Konačna odluka o investiciji u projekt DCU planirana je za 2019. godinu, pod uvjetom da budu zadovoljeni svi preduvjeti kojima će se osigurati povrat investicije, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023. Industrijska lokacija u Sisku ostat će vrijedan dio Ininog poslovanja te će kompanija tamo nastaviti s poslovnim aktivnostima i zadržati položaj vodećeg poslodavca i ulagača. Za to je potrebna promjena iz prerade sirove nafte, koja donosi gubitke, u održive alternativne industrijske djelatnosti. Alternative bi uključivale razvoj projekata rafinerije bio komponenti i petrokemijskih proizvoda uvjetovane profitabilnim poslovnim modelom i pozitivnim razvojem regulatornog okruženja u Europskoj Uniji i Republici Hrvatskoj. Također, uključivale bi i moderno logističko središte, proizvodnju bitumena, obnovljivih izvora energije, proizvodnju maziva te druge održive i ekonomski isplative djelatnosti. Kompanija je usmjerena na zadržavanje onolikog broja radnika koji će biti u skladu sa stvarnim poslovnim potrebama i u idućoj godini neće biti kolektivnog viška. INA će biti odgovoran poslodavac i održavati konstruktivni dijalog sa socijalnim partnerima. Stoga je spremna razmotriti zadržavanje plaća i materijalnih prava svih zaposlenika na određeni period te im ponuditi druga radna mjesta u kompaniji, prekvalifikaciju ili otpremninu znatno višu od hrvatskog prosjeka i otpremnina zajamčenih Ininim kolektivnim ugovorom. Očekuje se da će se s provedbom programa započeti tijekom 2019., nakon donošenja svih potrebnih odluka“, navodi se, između ostalog u priopćenju Ine.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je uoči sjednice Vlade, komentirajući poslovni plan Ine za iduću godinu, da je riječ o investicijskom ciklusu koji će prije svega dovesti do prijeko potrebne modernizacije rafinerijskog poslovanja. Ćorić je kazao da su Uprava i Nadzorni odbor podržali taj plan. “Mislim da Ina definitivno prije svega treba postati “business case”, a manje predmet politiziranja”, istaknuo je Ćorić. Na pitanje novinara znači li to konačan kraj rafinerijskog biznisa u Sisku, Ćorić je odgovorio da je transformacija poslovanja u Sisku promišljena na razini menadžmenta Ine i na kraju krajeva njihovih analiza, “i držimo da je to jednostavno put kojim Ina treba ići”.

Odluku Ine da ipak zatvori rafineriju Sisak komentirao je i koordinator Stožera za obranu Rafinerije Sisak Predrag Sekulić. „Treći Božić zaredom radnici tuguju umjesto da slave. Ovaj put je jasno da se Rafinerija gasi, a sve najave iz Vlade da to neće dopustiti su pale u vodu. Ovo je čista izdaja nacionalnih interesa u koje se toliko zaklinju. Hrvatska će ostati bez prerade nafte, naša nafta će ići u inozemstvo, MOL će je prerađivati i ostvarivati profit. Želio bi posjetiti Vladu da nema radnika u Rafineriji koji se nije borio ili izgubio nekoga svoga u Domovinskom ratu. A sada nismo Vladi ni na kraj pameti“, izjavio je Sekulić za 24 sata.

Izvori: Ina/ Hina/ 24 sata/ Radio Banovina

Foto: Arhiva Radio Banovine

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime