Industrijsko – obrtnička škola Sisak druga HTEC škola u Hrvatskoj

Američka tvrtka Haas preko HTEC centara daje potporu tehničkim školama širom Europe u obrazovanju iz područja CNC tehnologije

936

U 94 tehničke škole u Europi otvoren je HTEC centar (Haas tehnički edukacijski centar), a druga takva škola u Hrvatskoj, poslije osječke Strojarske tehničke škole, postala je sisačka Industrijsko – obrtnička škola.

Naime, američka tvrtka Haas preko HTEC centara daje potporu tehničkim školama širom Europe u obrazovanju iz područja CNC tehnologije. Školama se daje potpora u nabavi strojeva, nastavnim materijalima, a nastavnicima i učenicima omogućuje se učenje preko međunarodne razmjene, istaknuo je prilikom otvorenja Haas tehničko edukacijskog centra u Industrijsko – obrtničkoj školi Sisak njegov voditelj Stjepko Bašić.

„Velika većina današnje mlade populacije na cijeni ili ne poznaje temeljnu važnost numeričke proizvodne tehnologije za svakodnevni život. Numerička tehnologija ključna je za razvoj gotovo svih proizvoda, od visoko učinkovitih motora za automobile, do medicinske tehnologije koja unaprjeđuje i spašava živote. Tehnički edukacijski centar pomaže učenicima cijeniti potencijal tehnologije nudeći im mogućnost učenja na strojevima koji su među najboljima na svijetu, otkriva im svijet moderne proizvodne tehnologije koji je visoko tehnološki čist, sofisticiran i intelektualno izazovan, dijeli uzbuđenje korištenja naprednih sustava koji pretvaraju ideje u nove proizvode te stimulira mlade umove pripremajući novu generaciju tehnologa, inovatora i poduzetnika“, rekao je Bašić.

Ravnateljica Industrijsko – obrtničke škole Sisak Slađana Tadić podsjetila je kako učenici ove škole praktičnu nastavu izvode u školskim i obrtničkim radionicama, s tim da učenici koji se obrazuju u CNC zanimanjima najvećim dijelom praktičnu nastavu izvode u školi.

„U svim područjima nastojimo pratiti nove tehnologije primjenjujući nove metode poučavanja, kako bi učenici stekli nova znanja i vještine i bili spremni za tržište rada. Nadam se da u tome i uspijevamo, jer se naši učenici nakon završetka školovanja vrlo brzo zapošljavaju. Htjela bih vam se svima još jedanput zahvaliti što ste odvojili svoje dragocjeno vrijeme i došli kako bismo zajedno obilježili ovaj bitan događaj“, kazala je Tadić pozdravljajući okupljene.

Simon Vanmaekelbergh, predstavnik tvrtke Haas Automation Europe iz Belgije, koja daje podršku tehničkim školama diljem Europe u obrazovanju iz područja CNC tehnologije tako da otvara HTEC centre, izrazio je zadovoljstvo što ovom prilikom otvaraju drugi takav centar u Hrvatskoj, a školi je uručio i donaciju od 15 tisuća dolara za nabavku potrebnih obrazovnih materijala.

Nabavku opreme pomogla je i Sisačko – moslavačka županija, a otvorenju Haas tehničkog edukacijskog centra nazočila je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić koja je podsjetila kako su prioritet Županije ulaganja u razvoj obrazovanja i gospodarstva.

„Nema razvoja i poticanja gospodarstva, ni u našoj županiji, ni u cijeloj Republici Hrvatskoj, bez ulaganja u obrazovanje. Zato nas bilo koje ulaganje, a poglavito ovakvo veliko ulaganje u jednu školu, u njen praktični dio obrazovanja, jako veseli i ohrabruje da će naši budući majstori, budući znanstvenici, naći svoj put na tržištu rada. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina čini mi se da se naši učenici teže odlučuju na izbor strukovnih zanimanja. No vjerujte dragi učenici da su ovo jedina zanimanja u kojima, ako se ne odlučite na viši stupanj obrazovanja, možete ubrzo naći svoj posao. Ako pak želite dalje, imate otvorena vrata na nizu tehničkih i tehnoloških fakulteta i veleučilište na kojima možete obogatiti i steći što više znanja u svojoj struci“, poručila je Roksandić.

Nakon otvorenja, domaćini i gosti obišli su Haas tehnički edukacijski centar kojim su, kako je naglašeno, poboljšane mogućnosti realizacije praktične nastave za učenike, a pružena im je i mogućnost učenja na suvremenim industrijskim strojevima, tako da će nakon završetka obrazovanja biti osposobljeni uključiti se u proizvodnju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here