Informacijski centar Europe Direkt Petrinja je u povodu Dana otvorenih vrata nakon izložbe ‘Kulturna baština i bogatstvo našeg kraja’ u Hrvatskom domu u Petrinji organizirao i javnu tribinu na temu ‘Kako povećati povlačenje sredstava iz EU fondova s ciljem razvoja jedinica lokalne samouprave’.

Manda Šalić, dopredsjednica i članica Udruge Građanski aktivizam Petrinja (GrAk), Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja, Katarina Ivančić, v.d. ravnatelja JU Petra su zajedno s  članovima projektnog tima EDIC-a Ivanom Jengićem, Draganom Vrančić, Edisom Mašinović i Katom Rupčić upoznali Petrinjce s primjerima dobre prakse, mogućnostima koje pružaju europski fondovi i na koji način se tim sredstvima može ojačati lokalna zajednica.

Sudionike tribine zanimalo je na koji način se kroz projekte financirane Europskim fondovima poboljšao status osoba s invaliditetom u županiji, koliko je Srednja škola Petrinja kroz EU projekte postigla u smislu jačanja kapaciteta škole i profesora, prenošenja znanja na učenike i opremanja škole, na koji se način obavještavaju poduzetnici i OPG-ovci o mjerama ruralnog razvoja i strukturnim investicijskim fondovima, je li je ulazak u EU potaknuo građane da aktivnije participiraju u zajednici, riječi je bilo i o projektu Poduzetničko-društvenog centra, te štošta drugo.

Iz Informacijskog centra Europe Direkt Petrinja u povodu Dana otvorenih vrata nastavljaju s događanjima, pa pozivaju na konferenciju “Izazovi s kojima se suočava Europska unija i njihov utjecaj na izbore za Europski parlament 2019. godine”, koja će se održati u petak 15. lipnja u POU Hrvatski dom Petrinja. Govornici na konferenciji bit će zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek, a uvodni govor održati će Andrea Čović Vidović iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here