Ipak odgoda obaveznih covid potvrda za zdravstvene i socijalne radnike

56

Obavezne digitalne covid-potvrde ili negativni test za sve zaposlene u zdravstvu i socijali ipak neće stupiti na snagu 1. listopada, kako je ranije to bilo najavljeno.

Kako neslužbeno doznaje dnevnik odluka će stupiti na snagu najranije u ponedjeljak, 4. listopada. Razlog tome, doznaju od izvora bliskog stožeru, jest to što resorna ministarstva još uvijek nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se obaveza odnosi, pogotovo kada je riječ o penalizaciji onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, a odbijaju se cijepiti.

Naime, iako je u draftu uputa o postupanju naglašeno da će se u takvim slučajevima voditi kao da ti zaposlenici nisu došli na posao, nije detaljno razrađeno što ako osoba više puta odbije test.

Od izvora bliskog stožeru doznaju kako članovi očekuju jasne upute od resornih ministarstava prije nego stožer stavi svoj potpis na odluku o obveznim potvrdama: u slučaju nejasnoća ili problema, odgovornost će u konačnici biti na stožeru.

Što se tiče ustanova u ingerenciji Ministarstva zdravstva, uglavnom su u javnost procurili detalji. Obavezne covid-potvrde odnosit će se na sve zaposlene u sustavu, na one koji rade u krugu bolnice, a zaposlenici su drugih tvrtki (poput pekarni, trgovina, ugostiteljskih objekata), pacijente, ali i studente te sve one koji kao predavači dolaze u bolnice.

Što se socijale pak tiče, gotovo ništa nije poznato. Iako se govorilo da će se odluka odnositi na zaposlene i na korisnike, postavlja se pitanje što s posjetiteljima koji dolaze članovima svojih obitelji koji su korisnici domova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime