ISTRAŽIVANJE Dizanje teških predmeta utječe na plodnost žene

507

Dizanje teških predmeta na poslu utječe na plodnost žene, pokazuje novo američko istraživanje.

Znanstvenici su utvrdili da je kod žena, koje su podvrgnute liječenju neplodnosti, podizanje ili guranje teških predmeta bilo je povezano sa smanjenjem bioloških markera plodnosti. Slične veze sa smanjenjem plodnosti utvrđene su i kod osoba koje rade noću, dodaje istraživanje.

“Naše istraživanje sugerira da žene koje planiraju trudnoću moraju biti svjesne potencijalnih negativnih učinaka koje noćne smjene i podizanje teških predmeta mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje”, kaže voditeljica istraživanja Lidia Minguez-Alarcon s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Znanstvenici ipak ističu da, s obzirom na to da je njihovo istraživanje obuhvatilo samo žene koje su bili podvrgnute liječenju neplodnosti, tek treba utvrditi odnosi li se isto i na žene koje pokušavaju začeti bez medicinskih postupaka.

Ranija istraživanja utvrdila su da postoji veza između nekih obilježja posla i problema s fertilitetom. Tako je 2015. utvrđena veza između dizanja teških predmeta i neredovitog menstrualnog ciklusa a 2013. veza između noćnog rada i povećanog rizika pobačaja.  2015. utvrđeno je i da medicinske sestre koje dižu velike terete trebaju više vremena da začnu u usporedbi sa ženama koje ne dižu teške predmete.

U novom istraživanju bilo je obuhvaćeno gotovo 500 žena u dobi od 18 do 45 godina koje su se liječile od neplodnosti od 2004. do 2015.

Reuzltati su objavljeni u časopisu Occupational and Enviromental Medicine.

Izvor: Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here